НОВИНИ

Кой е "Резидента" от шпионската афера София - Москва (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 19.03.2021 (обновена)
5442
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Бивши и действащи служители на Военното ни разузнаване са шпионирали в полза на Русия, обяви прокуратурата.

След мащабна акция в цяла София снощи са арестувани шестима души. Един от тях, наречен от разследващите "Резидента" по неофициална информация е бившият висш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев.

Говорителят на главния прокурор съобщи още, че друг от задържаните в момента ръководи регистратурата за "класифицирана информация" в парламента. От Народното събрание обаче съобщиха, че нямат информация за задържан техен служител.

Като истински екшън в шпионски трилър са се развили действията в късните часове вчера.

Един от участниците в групата, по информация на "По света и у нас" - ръководителят й, когото разследващите наричат "резидента" се опитал да избяга и след преследване е блокиран и задържан в района на Руското посолство.Има данни, че целта му е била да влезе в сградата и по този начин да предотврати ареста си.

Групата е уличена в шпионаж в полза на Русия. Контролирана е дълго време, твърди се, че са събрани изобилни доказателства, че са продавали държавни тайни.

Военният министър Красимир Каракачанов с коментар за шпионския скандал

Ръководителят на групата е бивш висш началник във Военното разузнаване. Разследващите условно го наричан "резидент". А негова дясна ръка е съпругата му, която има и руско гражданство. Прокуратурата твърди, че резидентът е вербувал участниците в шпионската група.

Които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Така в групата са вербувани двама действащи служители на Военното разузнаване и още един бивш техен колега, който към момента е висш служител в секретното деловодство на Народното събрание. В групата участва и настоящ висш служител на военното министерство, който отговаря за планирането на бюджета и военните разходи.

Интересен факт е, че част от вербуваните лица били обучавани от т.нар. резидент в оперативно майсторство, допълни още Милева.

Двамата действащи служители на военното разузнаване са снимали чувствителни данни, които представляват "строго секретна" информация за високотехнологичните способности на бойна техника, която предстои да влезе на въоръжение в нашата страна.

От доказателствата, които прокуратурата показа се вижда, че те са предавали информация за способностите на новия боен самолет F-16, блок 70.

Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, по време на спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил, каза Сийка Милева.

Бивш началник във "Военно разузнаване" ръководел групата за шпионаж у нас

По време на тези срещи е предавана исканата информация и се уточнявало до следващата среща, след месец, какви нови данни трябва да се набавят. Извършвало се и предварително уговореното заплащане на услугата, като сумата била ежемесечна.

Първоначалната тарифа била по 3000 лева на месец, която впоследствие се увеличила до 3000 долара, твърдят разследващи. По време на разследването участниците в групата са заснети дори как обменят получената валута в чейндж-бюра.

Информацията, която резидентът получавал била предавана от неговата съпруга на служители в посолството на Руската федерация. Разследващите са заснели поредица от нейни редовни посещения там и са записали разговори между семейната двойка, проведени след изпълнението на задачите. По време на задържането вчера се разиграл истински шпионски екшън.

Един от участниците в групата направи опит да избяга, което още веднъж потвърждава, че той се страхува от това, което ще последва от едно тежко наказание, каза Елин Алексов, ръководител на Военно-апелативната прокуратура.

МВнР: Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, които са недопустими

Според източници на "По света и у нас" направилият опит да избяга е т.нар. резидент. Последвало е преследване през почти цяла София, като екипи на няколко служби успяват да го блокират на улица в елитен столичен квартал.

Същият беше незабавно задържан, забележете, в близост до сградата на посолството на Руската федерация в София, допълни Милева.

Посолството на Русия: Очевидни са непрестанните опити да се забие клин в руско-българския диалог

Главният прокурор коментира, че шпионската афера е разкрита благодарение на добрата работа на ДАНС и Военното разузнаване, които са доказали, че могат да изпълняват задълженията си дори в ситуации когато хора от вътре се оказват предатели.

Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 година. Не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България, каза Иван Гешев, главен прокурор.

За шестимата задържани ще бъде поискан постоянен арест. Делото ще се гледа при закрити врата, тъй като огромна част от събраните доказателства са строго пазена държавна, а и НАТО-вска тайна.

От външното ни министерство приветстваха съвместната работа на прокуратурата, ДАНС и Военното разузнаване. Подчертават, че не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определят тези случаи като недопустими.

Главният прокурор също оцени високо съвместната работа с ДАНС и Военното разузнаване.

Специално интервю с Иван Гешев може да видите утре в "Денят започва с Георги Любенов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затвори Кресненското дефиле
Катастрофа затвори Кресненското дефиле
Ученици от "Столипиново" свирят Моцарт и Шопен без да познават нотите
Ученици от "Столипиново" свирят Моцарт и Шопен без да познават нотите