НОВИНИ

След дълго безводие: В Караисен и Бяла черква ще имат нов водопровод

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 19.03.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Месеци наред жителите на павликенското село Караисен бяха на воден режим. До чешмите им не стигаше никаква вода, а те много пъти излизаха на протести. От днес там и в съседния град Бяла черква, започна изграждането на нов водопровод.

В разгара на лятото и в разгара на COVID пандемията месеци наред от чешмите в Караисен не потичаше и капка вода. Тогава хора бяха принудени да пълнят кофи с вода за битовите си нужди и за да спасят реколтата в градините си от гераните и селските чешми. Последва и серия от протести.

Причината за водната криза е остарялата водопреносна мрежа. Днес след дълго чакане в село Караисен и в град Бяла Черква започна изграждането на нов водопровод, което е и единственото решение на проблема с водата.

"Ще се намалят драстично загубите от вода, знаете, че нашите населени места, всичките са с подземни водоизточници, с недостатъчен дебит, със сезонна неравномерност в добива на питейна вода, второ ще се покачи и качеството на водата, тъй като тези стари с отложени натрупвания и не малко е, че ще се подобри асфалтовата настилка в двете населени места.", каза инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени.

"В крайна сметка живеем вече във времена, в които не е нормално да нямаш достъп до питейна вода. Така или иначе водопроводът ни е на много години, нормално е да бъде амортизиран, но съм щастлив от моментното развитие на ситуацията.", каза Стефан Николов, кмет село Караисен.

Новият водопровод трябва да бъде готов през есента.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия обяви България за „област с висока честота“ на заболявания от COVID-19
Германия обяви България за „област с висока честота“ на заболявания от COVID-19
Франция въдежда нови строги ограничения - вечерен час за парижани
Франция въдежда нови строги ограничения - вечерен час за парижани