НОВИНИ

Монахини даряват хранителни продукти на самотни хора

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 19.03.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Манастирът на сестрите бенедиктинки от Тутцинг е основан преди повече от 100 години и в шуменското село Царев брод. Там православни, католици и мюсюлмани живеят в разбирателство заедно в делник и празник, а монахините са част от живота в селото. Веднъж месечно те раздават храна на самотни възрастни хора, купена с дарени средства.

"Моли се и работи" - това е мотото на ордена на Свети Бенедикт, част от който са и сестрите от манастира в село Царев брод. В момента там живеят пет монахини от Филипините, Кения и Южна Корея.

Предстоятел на обителта е сестра Мари Агнес от Филипините. Разказва, че е израснала в католическо семейство и макар да посещавала църковните служби от малка, когато започнала да помага на сестрите бенедиктинки в родината си, не се е приемала за много религиозна.

"Когато започнах да работя със сестрите, усетих мир в душата си! Не бях изпитвала нищо подобно преди", сподели сестра Мари-Агнес, предстоятел на манастира.

Социалната работа с хора, нуждаещи се от помощ, много я променя и разбира, че това е нейната мисия. В Царев брод тя е от 2008 г.

"Не всички са католици, даже много малко от тях са католици, но това не ни пречи да живеем в мир заедно. Всеки път, когато излезем в селото, хората ни поздравяват, спират ни да поговорим, а понякога ходим в домовете им", допълни сестра Мари-Агнес.

"По една или две сестри - посещаваме ги, просто за да поговорим с тях, да ги изслушаме. Те обичат да ни разказват истории за България, питат ни за нашите родни места, за работата ни в манастира. Просто разговаряме, молим се с тях ако искат, пием по чаша кафе, а веднъж в месеца им носим и храна", разказа сестра Текла от Кения.

Средствата за хранителните продукти са основно от дарения, които постъпват в манастира.

Обикновено сестрите купуват дълготрайни пакетирани храни, както и плодове, които възрастните хора рядко си позволяват. И макар всяка помощ да е добре дошла за тях, жителите на Царев брод се радват повече на усмивките на сестрите и разговорите с тях.

"Вярата, обичта на сестрите, те ни помагат с каквото могат и ние на тях. Господ е един! И католици, и православни все сме хора!", заяви Теменужка Начева.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да гласуваме с машина - стъпка по стъпка
Как да гласуваме с машина - стъпка по стъпка
Остри реплики и напрежение между дипломати на САЩ и Китай
Остри реплики и напрежение между дипломати на САЩ и Китай