НОВИНИ

Остри реплики и напрежение между дипломати на САЩ и Китай

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:30, 19.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение по оста Вашингтон - Пекин, само ден след като искри прехвърчаха между Вашингтон и Москва. На първата от началото на мандата на Байдън среща на високо равнище между американски и китайски дипломати бяха разменени остри реплики.

Отношенията между двете суперсили са обтегнати през последните години. Президентът Тръмп обяви търговска война на Китай и вдигна митата за китайски стоки на стойност 400 милиарда долара.

Към края на мандата си Донад Тръмп смекчи реториката - през януари 2020 година САЩ и Китай подписаха първата фаза на мащабно търговско споразумение. По силата му Пекин трябваше да увеличи вноса на американски стоки, а Вашингтон - да свали митата за китайска продукция.

На днешната среща в Аляска държавният секретар на САЩ се обърна към Китай с упрека, че действията на правителството в Пекин притесняват редица държави по света - китайски дипломат пък му отвърна със забележката, че САЩ не представляват света.

По две минути - толкова, според предварително одобрения протокол, са имали представителите на американската и китайската делегация за изказвания преди началото на срещата в Аляска. Откриващата част обаче продължи повече от час.

Спазване на човешки права, икономика, кибератаки - част от темите на първата - от началото на мандата на Байдън - двустранна среща на високо равнище. Вашингтон подбужда трети страни да атакуват Китай, казаха от китайска страна, а американците заявиха, че Пекин е дошъл, да спечели разположението на световната общност. Действията на китайското правителство притесняват редица държави - заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, а вие не представлявате света - отвърна висш представител на Китайската комунистическа партия.

"Надяваме се, че когато коментираме универсални ценности или международното обществено мнение, американската страна ще помисли дали се чувства сигурна говорейки тези неща, защото САЩ не представляват света, те представляват единствено американското правителство", заяви Ян Дзиечъ, отдел за външни връзки на ЦК на ККП 4231.

"Трябва да Ви кажа, че за краткото време, в което съм държавен секретар, разговарях с повече от 100 колеги от цял свят. И току-що направих първото си пътуване, както вече споменах, в Япония и Южна Корея. И трябва да ви кажа, че това, което чувам е много по-различно от това, което вие казвате. Чувам дълбоко задоволство, че Съединените щати са се върнали, че ние отново се интересуваме от нашите съюзници и партньори. Чувам също така и сериозни притеснения от действия, които вашето правителство предприема", отбеляза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Въпреки това, след първата сесия, американски представител заяви, че разговорите при закрити врата са били съдържателни и откровени.

Опасенията на републиканците, че администрацията на Байдън ще има по-мек подход към Китай, очевидно не се оправдават. Отбелязва се изборът на Антъни Блинкен да разговаря с азиатските партньори преди Европейската си обиколка следващата седмица.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монахини даряват хранителни продукти на самотни хора
Монахини даряват хранителни продукти на самотни хора
Германия обяви България за „област с висока честота“ на заболявания от COVID-19
Германия обяви България за „област с висока честота“ на заболявания от COVID-19