НОВИНИ

Пунктовете за имунизация в страната отново работят (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:04, 19.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Рестарт на масовата ваксинация. От тази сутрин пунктовете в страната отново работят, след като вчера Европейската агенция по лекарствата потвърди безопасността на "Астра Зенека".

Точно в 8.30 пунктът в "Александровска" болница отвори врати за пациенти. Ваксини имаше, но желаещите не бяха много. Д-р Михайлов и сестра Дикова бяха на смяна и миналия петък, когато се налагаше да връщат хора. Днес отговаряха на десетки въпроси.

Атанас има записан час за днес в електронния регистър и не се поколебал да дойде.

"Това е премерен риск малко или много винаги има риск, но надявам се да не съм от тези, които имат нежелани реакции", коментира Атанас Цветков.

До късния следобяд в "Пирогов" бяха ваксинирани 37 души с "Астра Зенека". Според д-р Чолакова част от хората са разколебани дали да се ваксинират точно с нея.

"Хора от електронния регистър, които трябваше да присъстват ги няма, но идват други", допълни д-р Силвия Чолакова, управител на медицинския център в "Пирогов".

В Бургас ваксинираните в държавната болница днес се броят на пръсти.

"Като за първи ден след обновяването на "зелените коридори", интересът е нисък. Все още само 5 човека са проявили интерес към поставянето на тази ваксина на "Астра Зенека", заяви д-р Нигохос Топузян, управител на МЦ "Св. Николай Чудотворец".

В Пловдив също имаше умерен интерес към ваксинацията.

"Много се радвам, че започваме отново. Хората са ентусиазирани. От няколко дни телефонът, който е даден за информация, звъни постоянно. Хората се интересуват има ли налични ваксини, могат ли да дойдат веднага да се ваксинират", добави д-р Екатерина Петкова.

В България няма засечени тромботични реакции към ваксината на "Астра Зенека" - обикновено те се появяват между 7-мия и 14-ия ден след ваксинацията. Ще има промени в листовката на ваксината, обяви българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

"Добавяме това, че са възможни появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти. Вчера Комитетът по лекарствена безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината и разбира се, пациентите да бъдат наблюдавани известно време", добави проф. Илко Гетов - български представител в ЕАЛ.

През април у нас се очакват значителни доставки от РНК ваксините. Количества от тях ще се разпределят към "зелените коридори".

"Става въпрос за незабавно разпределение на дозите по специализирани имунизационни кабинети и общопрактикуващи лекари, така че ваксината да стигне до желаещите да се ваксинират", каза още д-р Данчо Пенчев, директор на столичната регионална здравна инспекция.

Много от пунктовете ще работят и събота и неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затвори Кресненското дефиле
Катастрофа затвори Кресненското дефиле
Ученици от "Столипиново" свирят Моцарт и Шопен без да познават нотите
Ученици от "Столипиново" свирят Моцарт и Шопен без да познават нотите