НОВИНИ

Иван Гешев за решението на КС: Митът за всесилния български главен прокурор рухна

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 31.07.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е съгласен с президента Румен Радев, че решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват.

"Благодаря на Конституционния съд, че отговориха на въпросите, които зададох и разбрахме, че наистина са имали нужда от тълкуване. Стана ясно още, че прокуратурата е спазвала и ще продължи да спазва законите в България. Това конституционно решение отговаря напълно на нашите въпроси. Как ще бъде приложено то, зависи от наблюдаващите прокурори по съответните казуси", настоя обвинител №1 в държавата.

Главният прокурор препоръча на всички много внимателно да прочетат решението на КС.

"Ще цитирам една мисъл на Жан Ростан, че когато една книга е 80% истина, значи е 100 процента лъжа. Рухна митът за всесилния и неподлежащ на контрол български главен прокурор, разпространяван от политически среди и НПО-та. Този мит рухна с решението на КС. В българската прокуратура работят достойни магистрати, които спазват закона. Не смятам, че съм извършил нещо, за да ме разследва някой. Знам, че имам врагове и това което направих - милиардите... Знам, че прокуратурата ще бъде атакувана, ще бъдат правени опити да бъде унищожена. Ще правя каквото трябва, пък да става каквото ще", категоричен бе той.

На въпрос за исканите оставки на правителството и неговата от страна на протестиращите, Иван Гешев отвърна: "Карате ме да коментирам политически въпроси. Не се занимавам с политика, а се занимаваме с това да решаваме проблемите с престъпността, наркоразпространението и т.н.

"Дали става въпрос за 8 джуджета и 10 негърчета... Принципно по този случай има проверка от СГП. Тя е безпристрастна, обективна и резултатите ще бъдат изнесени пред обществеността", обеща главният прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарколабораторията в Ямбол: Модерна, на три етажа, 14 стаи
Нарколабораторията в Ямбол: Модерна, на три етажа, 14 стаи
Бебе, върнало се с родителите си от чужбина във Враца – с COVID-19
Бебе, върнало се с родителите си от чужбина във Враца – с COVID-19