НОВИНИ

Кризисен съвет ще изготви екшън план за спасяването на зимния сезон

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 31.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Министерството на туризма спешно ще сформира кризисен съвет, който да изготви екшън план за спасяването на туристическия бизнес. Акцент в неговата работа ще бъде подпомагане на предстоящия зимен сезон и ще се изготви стратегия за летен сезон 2021 г.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на срещата си с туристическия бранш във Варна.

Сред основните искания на бранша са границите на страната да бъдат отворени и към държави извън Евросъюза. Като особено важни те посочват Русия, Турция и Молдова. Искат и безвъзмездна помощ, за да могат да оцелеят през зимата и да се подготвят за следващия летен сезон, а политиката на държавата да бъде постоянна.

"Виждате днес пускат PCR тестове, утре ги махат. Бизнесът няма нужда от такива сътресения. Трябва да имаме ясни хоризонти", заяви Илин Димитров от Варненската туристическа камара.

Хотелиери и ресторантьори се опасяват, че не могат да запазят добрите си кадри.

"Те ще отидат на борсата по-голяма част, някои нямат право. Много тежко ще бъде зимата. Ако нямаме зимен сезон, защото голяма част от кадрите мигрират да работят зимата, това означава още хиляди хора без работа", допълни Димитров.

Има данни за масово изтичане на кадри към курортите в Западна Европа. И ако това се случи, родните хотели ще останат без персонал за следващия сезон.

"Работодателите от сектор Туризъм могат да се възползват от социалната мярка 80:20, за да задържат своите служители на работа. Амбицията е мярката да бъде продължена до края на годината", каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Туроператорите вече могат да подават своите заявления за държавната помощ от 35 евро на седалка в самолета. Мярката обхваща полетите от 14 май до 31 декември тази година.

"От държавната субсидия са заделени 55 милиона лева от държавния бюджет, а анализите показват, че ще имаме приток от около над 400 хиляди туристи", допълни министър Николова.

На срещата е била обсъждана и рекламната стратегия на България като туристическа дестинация, както и страната ни отново да участва в туристическите борси в Европа.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция срещу битовата престъпност в Бургас - задържани са 10 души
Спецакция срещу битовата престъпност в Бургас - задържани са 10 души
23-и ден на протести: Блокирани кръстовища, на Орлов мост - напрежение и арест
23-и ден на протести: Блокирани кръстовища, на Орлов мост - напрежение и арест