НОВИНИ

Изaбелла Шиникова е шампионка на двойки на турнир в Румъния

Изабелла Шиникова и Йесика Малечкова
Снимка: Българска федераци по тенис
bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 03.06.2022
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Националката Изабелла Шиникова спечели титлата на двойки на турнира по тенис на клей в Брашов (Румъния) с награден фонд 60 хиляди долара.

Шиникова и Йесика Малечкова (Чехия), поставени под №2, надделяха на финала над четвъртите в схемата Вероника Ерявец (Словения) и Вероника Фалковска (Полша) със 7:6(5), 6:3 за 78 минути.

Те пропиляха аванс от 5:3 гейма в първия сет, но все пак го спечелиха след серия от шест поредни точки в последвалия тайбрек. Във втората част българката и чехкинята дръпнаха с 5:2 и не допуснаха да бъдат застигнати.

За 30-годишната Шиникова това е втори толкова значим трофей при дуетите в състезанията от веригата на Световната федерация ITF. Преди това тя триумфира на турнир от същия ранг в Калдас да Раиня (Португалия) през септември 2019 година. Това е и общо 31-а международна титла за българката на двойки и първа за сезона.

С успеха си днес Шиникова заработи 1672 долара и 96 точки за световната ранглиста.

В друг мач от деня националката на България Джулия Терзийска отпадна на четвъртфиналите на сингъл на турнира по тенис на червени кортове в Бреша (Италия) с награден фонд 60 хиляди долара.

Квалификантката Терзийска загуби от бившата №45 в световната ранглиста Ана-Лена Фридзам (Германия) с 4:6, 4:6 за 92 минути.

26-годишната българка на два пъти повеждаше с пробив в първия сет, но германката го спечели със серия от три поредни гейма. Във втората част Терзийска водеше с 4:2, но отново допусна обрат.

Тя все пак заработи 1427 долара и 23 точки за световната ранглиста поединично.

В надпреварата на двойки Терзийска и Юлита Санер (Швеция) ще играят по-късно днес на полуфиналите срещу италианките Нурия Бранкачо и Лиза Пигато.

Беатрис Спасова от своя страна се класира за финала на двойки на турнира по тенис на червени кортове в Ираклион (Гърция) с награден фонд 15 хиляди долара.

Спасова и Мария Берген (Украйна) достигнаха до мача за трофея след отказване днес на италианските им съпернички Джулиана Бестети и Ариана Дзукини.

Това е втори финал за 20-годишната българка при женските дуети в състезание на Световната федерация ITF за сезона и в кариерата й след Анталия в средата на януари.

Спасова отпадна драматично на четвъртфиналите на сингъл в Ираклион днес след поражение от 16-годишната Ирина Балус (Словакия) със 7:6(5), 5:7, 1:6 след два часа и половина игра.

Българката водеше със сет и 4:3 гейма с пробив аванс във втория, но допусна обрат. Тя все пак заработи 367 долара и 2 точки за световната ранглиста.

Росица Денчева пък се класира за финала на сингъл на турнира от четвърта категория на ITF в Ларнака (Кипър).

Талантливата българка разгроми на полуфиналите с 6-2, 6-1 Ами Суча от Чехия. Това е четвърта победа за Денчева на турнира при само един загубен сет. В спор за титлата Росица ще играе срещу рускинята Ксения Ефремова.

Росица Денчева и Емма Фантусис пък спечелиха трето място в турнира на двойки. На полуфиналите българките отстъпиха с 1-6, 6-4, 7-10 от Сара Фаджимонова и Наталия Мая от Чехия.

Междувременно Александър Василев загуби изключително драматично на полуфиналите на сингъл при юношите. Василев отстъпи с 3-6, 6-2, 6-7(6) от Марк Морагрега от Испания. Преди този мач Александър постигна три победи без да загуби сет.

Днес прикючи и българското участие на Ролан Гарос. Магдалена Малеева и Рене Стъбс завършиха на второ място в група "Б" на турнира на легендите при жените на Откритото първенство на Франция по тенис и не успяха да се класират за финала.

Българката и австралийката записаха драматично поражение от италианките Флавия Пенета и Франческа Скиавоне с 5:7, 6:7(5) в първия си мач във вторник, а ден по-късно победиха Даниела Хантухова (Словакия) и Мартина Навратилова (САЩ) с 6:4, 6:3. Те трябваше да играят днес последния си двубой срещу Чанда Рубин (САЩ) и Сандрин Тестю, но съперничките им се отказаха заради контузия на американката.

Скиавоне и Пенета спечелиха първото място в групата и ще играят за трофея срещу победителките от пул "А".

С отпадането на Магдалена приключи и българското участие на „Ролан Гарос" през 2022 година. Григор Димитров стигна до трети кръг при мъжете, Виктория Томова отпадна на старта на основната схема, където влезе като „щастлива губеща".

В квалификациите играха Димитър Кузманов (трети кръг) и Изабелла Шиникова (втори кръг). При девойките Денислава Глушкова стигна до втория кръг на основната схема, а Янаки Милев загуби на старта на квалификациите при юношите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговия със здраве: Мними доброволци искат 1000 лв. за банка кръв
Търговия със здраве: Мними доброволци искат 1000 лв. за банка кръв
Продължават грандиозните тържества за юбилея на Елизабет II
Продължават грандиозните тържества за юбилея на Елизабет II