НОВИНИ

Избелването на коралите в световен мащаб продължава да се влошава

червено море последното спасение коралите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:09, 26.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Екология
Слушай новината

Масовият епизод на избелване на коралите по света, причинен от рекордните температури на океанската вода, продължава да се разпространява и се влошава, предаде АФП, като цитира Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ.

В средата на април експертите обявиха, че светът преживява поредния мащабен епизод на избелване на коралите. Това е четвъртият регистриран случай от 1998 г. насам.

Явлението, което застрашава оцеляването на кораловите рифове, вече е потвърдено в 62 държави и територии в северното и южното полукълбо, отбелязва АФП. А след обявяването на този нов епизод преди месец "още девет други страни и територии съобщиха за силно избелване на коралите, включително Индия и Шри Ланка.

Данните на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата показват, че не по-малко от 60,5 на сто от повърхността на кораловите рифове в света са били засегнати от термалния стрес през последните 12 месеца, което е едногодишен рекорд, отбелязва АФП.

Предишният епизод на масово избелване, който беше между 2014 и 2017 г., остава най-лошият по отношение на кумулативното въздействие и продължителността, поне засега, отбелязва Манзело.

Очаква се сегашният период да се запази и да придобие нови области през лятото. В Карибския регион например вече започва да се наблюдава натрупване на топлина, при това изключително рано през годината.

Големият бариерен риф в североизточната част на Австралия вече е засегнат. Достъпът до остров Плинг в Тайланд и до националния парк на остров Пукет беше затворен в опит да се защитят коралите.

Водата в океаните отчита рекордни температури от месеци насам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн спечели титлата, Стилияна Николова взе сребро на финала на обръч в Будапеща
Боряна Калейн спечели титлата, Стилияна Николова взе сребро на финала на обръч в Будапеща
Йоан Драганов в предаването "Аз съм"
Йоан Драганов в предаването "Аз съм"