НОВИНИ

Избираме нов парламент в пандемия: Строги мерки в секциите, подвижни урни и масово машинно гласуване

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:12, 03.04.2021
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е ден за размисъл, а утре ще изберем кой ще ни представлява в следващия 45-ти парламент.
Политиците имаха месец да спечелят доверието на хората. Право на глас имат 6 635 654 души, по данни на ГРАО.

Необикновени ще бъдат тези избори заради пандемията.

На тях ще се реализира и най-масовото машинно гласуване. Устройства ще има в почти 9 400 секции. Машините нямат връзка с интернет, нямат връзка и помежду си, така че са надеждни.

Лесно и бързо - за минута става гласуването с с една от трите карти на машината.

Тя се поставя в долния отвор на машината, за да се визуализира бюлетината. Бюлетината се намира на три страници, на три екрана. С бутона "следващ" може да прелиства избирателя, за да намери политическата партия или коалиция, за която иска да гласува или на последна страница с "не подкрепям никого". Аз например ще избера някои от политическите партии - без значение коя в момента, за да можем да гласуваме и с преференция. Когато избирател иска да подкрепи определен кандидат, трябва да натисне кръгчето с номерчето в кандидатската му листа. След като направи своя избор, минава през бутона преглед, за да се визуализира екран, на който е записана политическата сила, за която иска да гласува и името на кандидата. Ако е съгласен с избора, който е направил, натиска бутона "гласуване" и с това приключва гласуването на избирателя. Разпечатва се разписка от горния край на машината, в която също е записан неговия избор. Тя се сгъва с информацията навътре. Картата се връща на секционната избирателна комисия. Разписката се пуска в непрозрачната кутия, обяснява Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Машините не са свързани в мрежа и не може да бъдат манипулирани.

Как да гласуваме с машини - стъпка по стъпка

Тези избори ще бъдат по-различни. Дистанция, дезинфекция и дисциплина ще има в секциите. Отделни входове и изходи и обозначение къде да се чака. Дори тъмната стаичка не трябва да има завеси, а да е обърната към стената, за да не докосваме нищо. Ще гласуваме в повече от 12 600 секции. Вот ще има и в 199 секции в болниците. Броят на подвижните урни за карантинирани е 46.

31 март. Николай си прави тест за коронавирус. Още вечерта излиза резултатът - положителен. Николай попада в регистъра на заразените. Болестта обаче го лишава от правото му на глас.

И после като се опитвахме да се свържем по телефоните, които са дадени при проблем нали - нито с тях можехме да се свържем, нито с омбудсмана, казва Николай.

Просто това, че вашето име и евентуално адреса, на който сте карантинирани съществува като запис в РЗИ, не означава, че РЗИ е оторизирано да създава списъци, обяснява Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

Mинус три гласа на тези избори само от семейството на Николай. За последните 3 дни заразените са близо 12 000.

В болниците ще може да се гласува. В Александровска ще има 4 секции. Една от тях - в ковид отделението. Кой ще може да пусне бюлетина:

Всички тези, които имат възможността да гласуват, здравословното им състояние позволява това и са включени в списъците, които се изготвят от главната медицинска сестра на болницата и ръководството на клиниките, обяснява д-р Божидар Чукурланов, началник-отдел координация, информация и сигурност на Александровска болница.

Как може да гласувате, ако сте под карантина или в изолация на изборите

Освен традиционното - урни и паравани - секционните комисии получавахa днес дезинфектанти и предпазни средства.

Добре сме инструктирани, добре сме обучени, добре сме оборудвани. Надявам се всичко да е нормално, каза Христина Делибашева - 31 СИК в София.

Около 1 500 представители на комисии ще предават изборни книжа от в зала "Фестивална" в София. Останалите в "Арена Армеец".

Там ще бъдат около 3 000 души за двата РИК-а. Столична община е осигурила дезинфекционни тунели на входа на залите, където когато дойдат членовете на СИК ще могат да се дезинфекцират, ще им бъдат предоставени специално лични дезинфектанти. Ще осигурим храна, вода, напитки, стари български филми ще могат да наблюдават. Седалките ще бъдат обозначени, за да може да се спазва дистанция от метър и половина, обясни Венера Милова, секретар на Столичната община.

Дни преди вота нямаше достатъчно желаещи за комисиите в подвижните ковид секции. Ще стигнат ли резервите - ще стане ясно утре сутрин.

30 партии и коалиции се впуснаха в битката за власт. Местата в парламента са 240, а кандидатите за депутати в пъти повече - 6 895. Утре предстои развръзката.

Всичко за изборите и актуална информация в реално време от деня на вота следете на bntnews.bg/izbori2021

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки карантината: Хиляди изселници се готвят да гласуват в Турция
Въпреки карантината: Хиляди изселници се готвят да гласуват в Турция
Пристигнаха ли забавените машини за гласуване в Хасково
Пристигнаха ли забавените машини за гласуване в Хасково