НОВИНИ

От първо лице: Ужасът на живеещите до изгорялото заведение в Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 03.04.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар избухна тази нощ в жилищна сграда в центъра на Стара Загора. Огънят е тръгнал от заведение на партерния етаж. Хората в сградата бяха евакуирани. Няма пострадали. Силно обгорели са три апартамента. Две са версиите, по които работи полицията: късо съединение или умишлен палеж.

Огънят лумва малко след 3.00 часа тази нощ от заведение, което се намира на партерния етаж на кооперацията. Пламъците бързо тръгват нагоре и обхващат цялата сграда.

Хората разказаха пред БНТ, че са преживели истински ужас. Семейство с малко дете е било блокирано от огъня близо час на третия етаж, възрастен мъж и други хора са били принудени да скачат от терасите.

"Трябваше по някакъв начин да помогнем да излязат. Поставиха въпроса стълба да се сложи отвън, обаче се оказа, че такава няма. Така или иначе успяха. Успяхме всички да ги изведем", споделя Ганка Калпакчиева.

"Беше много задимено, не можеха да ги свалят пожарникарите. Ей тук, в тази стая отстрани имаше по-малко пушек и после ги свалиха и тях. Те им бяха предложили с кислородни маски да ги извадят. Извадиха ги, качиха се на линейките, прегледаха ги. Няма пострадали", разказа Петър Калнов.

Три от апартаментите в блока са силно обгорели. На този етап те са необитаеми. От Община Стара Загора са предложили на пострадалите семейства да бъдат настанени в общински жилища

"Имат притеснения да напуснат местообитаването си тук на адреса, защото се страхуват за имуществото си. Ако трябва ще подсилим с някаква охрана", казва Иванка Сотирова - зам.-кмет на Община Стара Загора.

Живущите в блока разказаха, че са подавали множество жалби в Община Стара Загора срещу това заведение, тъй като не са съгласни в блока им да има кафене. До този момент нямат отговор от администрацията по сигналите си.

"Кметът разпореди веднага да се извърши проверка къде са стопирани, какъв е пътят на жалбите... но всичкото това ще се проследи и отговор ще има в понеделник най-късно", допълни зам.-кметът.

Заведението е отдадено под наем. Снощи работило до 20.00 ч. Наемателят, който не пожела да застане пред камера, казва, че били изключени всички уреди. Той не изключва версията за умишлен палеж. Споделя, че не е получавал заплахи.

"Не, не съм. Поне не мога да се сетя на този етап. Никой не е звънял, никой не е по някакъв начин, не мога да кажа. Не зная", заяви собственикът Ивайло Коев.

Полицията е иззела записа от видеокамерите на кафето, които не са засегнати от огъня. Назначени са и експертизи, които да установят дали пожарът не е причинен от повредена електрическа инсталация.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристигнаха ли забавените машини за гласуване в Хасково
Пристигнаха ли забавените машини за гласуване в Хасково
Градушка в пловдивското село Старосел
Градушка в пловдивското село Старосел