НОВИНИ

Изборът на главен прокурор започва на 9 септември и приключва на 16 януари 2025 г.?

ВСС с изтекъл мандат и непълен състав избира нов главен прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:53, 05.09.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
изборът главен прокурор започва септември приключва януари 2025
Снимка:
Слушай новината

Преди да размрази процедурата за избор на нов главен прокурор, Прокурорската колегия ще трябва да промени правилата за този избор. Те трябва да бъдат съобразени с промените в Закона за съдебната власт, които Конституционният съд остави в сила. Те предвиждат главен прокурор да си избира и съответно предсрочно освобождава с 13 гласа от 25 члена на ВСС, вместо досегашните 17 гласа от членовете на Съвета. Според източници на "По света и у нас", прокурорската колегия не е предвидила други съществени промени в правилата, освен само технически такива.

Втора точка от дневния ред на заседанието в понеделник е размразяването на процедурата, която вече беше открита след отстраняването от поста на Иван Гешев, но след това замразена, докато КС се произнесе, първо по промените в Закона за съдебната власт, а след това и по промените в Конституцията. Така, ако в понеделник прокурорската колегия вземе решение, че процедурата по избор започва отново, то на следващите 4 поредни заседания ще могат да се издигат кандидати. Право да издигат кандидатури имат минимум трима членове на прокурорската колегия, както и правосъдния министър.

След приемането на Конституцията през 1991 г. до момента правосъден министър не се е възползвал от правото да издига кандидатура както за главен прокурор, така и за председатели на ВКС и ВАС. Не се очаква и сега Мария Павлова, която е служебен министър, да предложи кандидат за главен прокурор. При стартиране на процедура в понеделник и ежеседмични заседания на прокурорската колегия, тогава в средата на октомври ще е ясно, които кандидатите за нов главен прокурор.

Като трета точка от дневния ред в понеделник, прокурорската колегия ще приеме и времеви график за провеждане на процедурата за главен прокурор. В него ще стане ясно в какъв срок, след като приключи издигането на кандидатури, кандидатите трябва да представят своите концепции за развитието на прокуратурата през 7-годишния им мандат.

Според чл.73, ал.5 от Закона за съдебната власт срокът за представяне на концепции е 14-дневен. Очаква се този срок да изтече най-късно в края на месец октомври. Прокурорската колегия ще определи и дата, до която професионални организации, НПО в областта на правото и защитата на правата на човека, научната общност и други обществени организации ще могат да изразят становища по кандидатурите, както и да поставят писмени въпроси към кандидатите. В срок до 14 дни преди изслушването и гласуването на кандидатите за главен прокурор, Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС ще трябва да предоставят докладите си за професионалните, нравствените и етичните качества на кандидатите. Според източници на "По света и у нас" във времевия график от Прокурорската колегия на ВСС предвиждат изслушването на кандидатите и избора на нов главен прокурор да се състои на 16 януари 2025 г.

В момента Висшият съдебен съвет освен с изтекъл мандат е и с непълен състав. Съветът се състои от 25 члена, но в момента има 21. На мястото на подалите оставка Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев Общото събрание на съдиите не успя да избере нови членове. От квотата на прокурорите Съвета напусна Даниела Машева, която стана зам. главен прокурор в мандата на Иван Гешев. На нейно място Общото събрание на прокурорите избра Евгени Иванов. Пламена Цветанова от квотата на НС също стана заместник на Гешев. На нейно място обаче парламентът не е избрал нов член. От състава на прокурорската колегия отпадна и Иван Гешев след като беше освободен от поста главен прокурор, а и.ф. Борислав Сарафов не е член по право. Така съдийската колегия се състои от 12, вместо 14 члена, а прокурорската от 9, вместо 11 члена. Независимо, че съставът на ВСС не е пълен, това не променя изискването по закон, минимум 13 гласа за избор на главен прокурор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ролфес: Трансферният прозорец трябва да затваря по-рано
Ролфес: Трансферният прозорец трябва да затваря по-рано