НОВИНИ

Изборът на Райна Кабаиванска: Майсторският клас на примата създава нови оперни звезди

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:47, 01.10.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

По традиция ранната есен е времето, в което Райна Кабаиванска се връща в родината си. Вече 22 години тя прави това безотказно, за да дава поредния си майсторски клас, организиран от Нов български университет. Утре вечер младите таланти, за които Кабаиванска лично гарантира с името си, ще изнесат своя гала концерт заедно с музикантите от Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров.

Тя е жена, която не се подчинява на природните закони. Все още черпи енергия дълбоко от музиката, на която служи с отдаденост цял живот. Смята, че операта е нужна.

"Операта всъщност е нещо като музей. Влизаш в едни страсти, страсти на любов, на ревност, на отмъщение, умираш за любов, например. Пеенето, или белкантото, или операта живеят от векове и носят от векове щастие. Как да кажа? Носят ни една илюзия за друг свят и когато падне завесата наистина ти влизаш в твоя свят, ма си прекарал два часа и половина в един свят на въображението и на хубави чувства и на силни страсти", каза Райна Кабаиванска.

БНТ: Мислите ли, че белкантото е тайната на Вашето очарование като жена?

"Вижте, аз смятам, че ако имам някакъв образ във въображението колективното е, защото съм в театър, това е защото аз обичам това, което правя", отговаря Кабаиванска.

Знае, че сега времето е различно и младите не са като преди, но никой не може да я разколебае в нейната увереност, че енергията им е нужна на операта.

"Аз избирам винаги хора с талант, това не е много често явление - да имаш талант, не е глас, не е външност, това е нещо, с което се раждаш. Ти се раждаш да бъдеш на сцената и аз имам това чувство, когато виждам младите и избирам именно тези млади, в които виждам, че има талант, че могат да са щастливи на сцена", казва още Райна Кабаиванска.

И тази година тя ще отведе в Италия най-добрите млади певци, за да им даде шанс да пият от чистия извор на истинската опера, за да се превърнат в нейните нови звезди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома обърна Интер в епично дерби на "Джузепе Меаца"
Рома обърна Интер в епично дерби на "Джузепе Меаца"
Избираме новия 48-и парламент: Бъдете с БНТ в деня на вота
Избираме новия 48-и парламент: Бъдете с БНТ в деня на вота