НОВИНИ

Избори за ЕП: Официални резултати след края на евровота в страните от ЕС

избори официални резултати края евровота страните
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
02:51, 10.06.2024
15488
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Изборите за Европейски парламент приключиха във всички страни от ЕС и съобщиха данни от екзитпол.

Резултатите в детайли може да прегледате ТУК

Историческа победа за Австрийската партия на свободата с 25,5% - това е изводът след оповестените окончателни резултати от изборите за Европейски парламент в Австрия.

Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, показват междинните резултати при преброени 97,71% от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция.

Партия "Отечество" печели изборите за Европарламент в Естония. Заедно със Социалдемократическата партия получават два мандата. В следващия европарламент с мандат 2024 - 2029 г. по едно място получават Партията за реформа на Естония, Партията на центъра и Естонската консервативна народна партия. Това сочат предварителни резултати от вота на Национална избирателна комисия в страната.

Противно на социологическите проучвания управляващата партия "Ново единство" спечели изборите за Европейски парламент в Латвия. 52-годишният Валдис Домбровскис, водач на листата ѝ, е получил 91 873 плюсчета срещу своето име в хартиените бюлетини, с които гласуваха 33,82% (по окончателните данни на ЦИК) от населението на Латвия.

Консервативният Отечествен съюз-Литовски християндемократи е напът да бъде първа политическа сила на изборите за Европейски парламент в Литва. Това показват предварителните данни от преброяването на вота, оповестени от Централната избирателна комисия след полунощ.

Проевропейските "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия спечелиха най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените пълни прогнозни резултати по телевизия Ен О Ес (NOS) в 23.00 часа местно време.

Социалистическата партия на Португалия и десният Демократичен съюз получават по 7 евродепутатски места от квотата на страната в Европейския парламент, показват предварителни оценки, публикувани на сайта на европейската институция.

Официалните резултати в Словакия сочат, че победител на изборите е основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" с 27,81% от гласовете на избирателите. Тя ще има шестима евродепутати, сред които е Луция Яр.

Победа за десните на евровота в Словения - най-много места печелят Словенската демократична партия (СДП) и "Движение Свобода" (ДС), според частични резултати на Държавната избирателна комисия.

Управляващата партия ФИДЕС води на изборите за ЕП в Унгария с резултат от 43,7% от гласовете, съобщи Националната избирателна комисия в Будапеща.

Левицата във Финландия изненада със силен изборен резултат, надминаващ прогнозите на анализаторите и проучванията. Това сочат първите предварителни резултати на финландското министерството на правосъдието в страната при 100% обработени бюлетини, публикувани от правосъдно ведомство.

В Чехия първата политическа сила на изборите за представители на Европейски парламент е АНО с 26,14% от гласовете при избирателна активност от 36,46%, което е най-високото ѝ ниво досега, откакто страната е член на ЕС от 2004 г., съобщиха от статистическата служба на страната.

Според първите резултати от предварителното преброяване на гласовете за европейските избори в Швеция, публикувани от изборната комисия на страната, Шведската социалдемократическа работническа партия печели с 25,1% от гласовете и получава 5 от общо 21 депутатски места в следващия състав на законодателния орган на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: 7 партии влизат в 50-ото Народно събрание при 19,24% обработени протоколи
ЦИК: 7 партии влизат в 50-ото Народно събрание при 19,24% обработени протоколи
Казус в Кърджали: Много членове на СИК трябва да са квестори на НВО за 10. клас сутринта
Казус в Кърджали: Много членове на СИК трябва да са квестори на НВО за 10. клас сутринта