НОВИНИ

Изборите в САЩ: Все още няма победител, броенето продължава

изборите сащ излъчиха победител броенето продължава
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 04.11.2020
Чете се за: 02:14 мин.
САЩ

Изборна нощ, която е на път да се превърне в изборна седмица - след края на вота в Съединените щати, все още няма отговор на въпроса кой ще бъде следващият американски президент.

До момента резултатите от 41 от 50-те щата показват, че Джо Байдън има преднина пред опонента си Доналд Тръмп с 224 срещу 213 гласа в Електоралната колегия.

Окончателните резултати от вота могат да станат ясни едва след пълното преброяване на бюлетините, което тази година ще се забави заради рекордния брой гласове по пощата.

И докато от щаба на Джо Байдън демонстрираха спокойствие и оптимизъм, то Доналд Тръмп излезе с противоречиво изказване, в което обяви победа, но и намекна за изборни измами.

Тръмп или Байдън (резултатите в реално време)

За щастие изборният ден премина без очакваните мащабни протести в Ню Йорк, Вашингтон и Чикаго. Полицията във Вашингтон се намесваше всеки път, когато напрежението излизаше извън контрол. Въпреки това Белият дом остава блокиран зад три огради, "Пенсилвания авеню" и улиците в също.

За втори път в рамките на 4 години Доналд Тръмп успя да спечели Флорида - ключов щат, перлата в короната на политическата надпревара - с 29 електорални гласа. Спечели и Охайо - щат, известен с това, че винаги гласува за бъдещия президент.

Джо Байдън проби републиканския бастион - Аризона.

Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина остават четирите ключови бойни полета, които ще определят бъдещия президент. При 70% преброени бюлетини, там Доналд Тръмп води, но тепърва ще бъдат преброявани пощенските, които се смятат, че са в т.нар. синя вълна, подкрепяща демократите.

Който прескочи прага от 270, ще бъде следващият президент.

Напрегната нощ, в която малко по малко картата на Съединените щати се оцветяваше ту в синьо, ту в червено. Въпреки непълните резултати от няколко ключови щати, които могат да решат изхода от президентската надпревара в САЩ, президентът Доналд Тръмп обяви победа над претендента - демократ Джо Байдън много преди да има яснота дали ще получи необходимите му 270 гласа в електоралната колегия. Без да даде каквото и да е доказателство, той намекна и за изборни манипулации.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Милиони, милиони американци гласуваха за нас днес. А една тъжна и малка група от хора се опитва да ги лиши от правото им на глас, но ние няма да го допуснем. Искам да благодаря на първата дама, на цялото ми семейство, на семейство Пенс, че бяха до мен през цялото време. Готвим се за голямо празненство. Спечелихме навсякъде и изведнъж съобщиха друго. Резултатите показват, че имаме повод да празнуваме. Спечелихме щати, които не сме очаквали, че ще бъдат наши. Флорида? Не просто я спечелихме, спечелихме я с МНОГО!

И днес Тръмп не пропусна да предизвика сензация в Туитър. Минути след като написа, че ще направи изявление, президентът-републиканец допълни, че демократите се опитват да му откраднат победата, но той няма да го позволи. Малко по-късно съобщението беше отбелязано от Туитър като потенциално подвеждащо.

Кой ще е новият американски президент? (обновява се)

А в лагера на Демократите - Джо Байдън написа, че нито той, нито опонентът му имат право да обявяват победа, защото думата имат гражданите.

В Уилмингтън, щата Делауеър, бившият вицепрезидент направи емоционално обръщение, изпълнено с оптимизъм.

Джо Байдън, кандидат-президент на САЩ: Вярваме, че вървим към победа на тези избори. Знаем го заради безпрецедентното ранно гласуване по пощата, което ще отнеме време. Трябва да бъдем търпеливи до приключване на тежката работа по преброяване на гласовете. Нищо не е приключило до преброяване на всеки глас, на всяка бюлетина. Ние обаче сме доволни, представяме се добре.

Байдън завърши с това, че победител ще има едва когато и последната бюлетина бъде преброена.

Въпреки очакванията за протести и сблъсъци във Вашингтон, нощта премина сравнително спокойно. За кратко напрежението се покачи в Ню Йорк, но с напредването на нощта, хората постепенно се разотидоха, в очакване на името на следващия американски президент.

Автори: Александър Марков, Джанан Дурал

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха мачовете на Берое и Монтана от Адриатическата лига
Отложиха мачовете на Берое и Монтана от Адриатическата лига
Ръст на заразените в Русе: Второ училище затвори врати
Ръст на заразените в Русе: Второ училище затвори врати