НОВИНИ

Изборните протоколи са елементарни за попълване, казаха от ЦИК

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 06.06.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Аз мисля, че за един интелигентен човек, който има желание и интерес да свърши работата, за която е отишъл в неделния, този протокол няма да представлява трудност. Той е елементарен", заяви в "Денят започва" Цветелина Пенева - член на Обществения съвет към ЦИК.

"Секционните комисии ще попълват два протокола. Де факто ние ще имаме четири изборни руни в помещението и и трябва последователно да се изброят гласовете в тези четири последователни урни.

"Протоколите не се различават особено от тези, които бяха на последните местни избори. Най-важното е, че както на изборите през октомври няма да се налага сумиране на хартиените и машинните гласове. Това, което доведе до немалка част от грешките, на които бяхме свидетели на последните извънредни избори".

Тя допълни, че тогава е имало много грешки именно заради въпросното сумиране. А сега по време на тези избори то ще бъде извършвано в преброителните центрове. Добави, че и има достатъчно време за всички членове на СИК да се запознаят с методическите указания за попълването на протоколите и какво трябва да правят в изборния ден.

"Досега едно слабо място беше обучението на членовете на секционните комисии, което се извършва в районните комисии. Обученията бяха недобре посетени от членовете на СИК. От последните избори те сега имат и материален стимул да участват в тези обучения, така че очакваме да бъдат посетени".

Цветелина Пенева каза, че грешки по отношение на протоколите се случват и заради бързането от страната на членовете на секционните комисии, да приключат с тази дейност и да отидат да предадат документите в РИК заради големите опашки, които се образуват.

По отношение на видеонаблюдението, тя беше категорична, че това е изцяло положително, тъй като е форма на контрол.

"Именно сега на предстоящите избори се надяваме то отново да изиграе своята роля, имайки предвид опитът на последните местни избори".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Алфа Рисърч": Всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ-СДС, ерозия в подкрепата към ПП-ДБ
"Алфа Рисърч": Всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ-СДС, ерозия в подкрепата към ПП-ДБ
Връчиха наградите на победителите в кинофестивала "Златната липа 2024"
Връчиха наградите на победителите в кинофестивала "Златната липа 2024"