НОВИНИ

Изцяло машинно гласуване на частичните местни избори в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
11:22, 25.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Изцяло машинно гласуване за първи път на частичните местни избори в Благоевград ще има тази неделя. Дни преди вота много възрастни хора от града са притеснени, че няма да се справят с машините.

В 120 секции в Благоевград от общо 139 тази неделя избирателите ще трябва да гласуват само машинно. Фактът че няма да могат да избират с хартиена бюлетина, може да се окаже причина много възрастни хора да не се явят пред урните.

Аз съм далтонист, ако има нещо цветове, мога да ги объркам. Трябваше да направят една машина някъде и да я сложат и всеки да види как става, а ние не знаем. Сега ще ида аз там и ще гледам кое копче да натисна", казва Димитър Димитров.

"Подготвен съм, няма проблем гласувах първия път. Никакви трудности, трудности може би ще има за хора, които са на 80- 90-годишни, които компютър не са виждали, със сигурност ще има", казва мъж.

Инструкциите към членовете на секционни комисии са те да не помагат на избирателите по време на гласуването.

"Нямат право да присъстват там до устройството за машинно гласуване, нямат право и в никакъв случай да упражняват вота вместо избирател. Не съществува възможност за избор, тоест ако избирател не може да се справи с устройството за машинно гласуване, няма как да му бъде дадена бюлетина, за да упражни своя вот, така както се случваше на вота на 4 април", каза председателят на ОИК-Благоевград Мартин Бусаров.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РИОСВ - Пловдив спаси 8 бедстващи птици
РИОСВ - Пловдив спаси 8 бедстващи птици
Протасевич и приятелката му са изведени от изолатора и са под домашен арест
Протасевич и приятелката му са изведени от изолатора и са под домашен арест