НОВИНИ

Изкопът край дюните между Несебър и Равда е незаконен

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 30.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изкопните действия край дюните в Несебър категорично са в нарушение. Това заявиха за БНТ от екоиснпекцията в Бургас. Проверките на институциите са показали, че природните образования не са разрушени, но са частично засегнати.

Територията около дюните в Несебър попада в две защитени зони, където категорично е забранено да се копае, казват от екоинспекцията.

"Констатира се извършването на нерегламентирано изравяне на дюните, тъй като ровът е изцяло в защитена зона по "Натура 2000", каза Павел Маринов, директор на РИСОВ-Бургас.

Ровът е прокопан от ловното стопанство в Несебър. През уикенда те обясниха действията си с предписание, което са получили от екоинспекцията в началото на месеца, да изградят защитно съоръжение срещу зачестилите набези от шофьори на АТВ-та, които минават върху дюните.

"Това е начинът, по който може да бъде спряно пътно превозно средство с висока проходимост. Няма друг. Това е съвсем естествен начин, който щади територията нито се внасят материали, нито се изнасят", каза инж. Димитър Мандулев, директор на ДЛС-Несебър на 29.01.2023 г.

Според проверяващите органи обаче съоръжението е трябвало да се изгради от противоположната страна и не като се прокопае ров, а след изрично съгласуване с екоинспекцията.

"Неправилно колегите от Държавното ловно стопанство са предприели самостоятелно действия. Категорично е нарушение. Ще трябва да бъде възстановен ландшафтът. Ще бъдат предприети административни мерки за наказание на лицата, които са го допуснали", каза Павел Маринов.

"Аз съм учуден от действията на хората от ловното стопанство. Ние не можем да прекопаем цялата граница на концесията и нямаме и право да го правим, за да ограничим достъпа на МПС-та. Неколкократно през годините е ставало въпрос за този път. Ние сме търсили съдействие от институциите по някакъв начин да го спрем това нещо, да го затворим", каза Кирил Спасов, концесионер на плажа.

Точният размер на глобата тепърва ще се изяснява, но според закона за юридически лица сумата е от 5 хил. до 50 хил. лева.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид и Реал Сосиедад не успяха да си вкарат гол на "Сантяго Бернабеу"
Реал Мадрид и Реал Сосиедад не успяха да си вкарат гол на "Сантяго Бернабеу"
Трите момичета, които бяха намерени след 8 дни в неизвестност, са настанени в социален дом във Варна
Трите момичета, които бяха намерени след 8 дни в неизвестност, са настанени в социален дом във Варна