НОВИНИ

Изложба по повод Съединението на България в Националната библиотека

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:33, 05.09.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Още

В навечерието на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Националната библиотека подготви документална изложба от най-важните архиви и фотографии от Берлинския конгрес до Сръбско-българската война. Експозицията ще е отворена за посетители до 23 септември.

Манифестът на княз Александър Първи Батенберг, с който той обявява Съединението и който завършва - "Нека Бог ни бъде на помощ в това нужно и велико предприятие" е най-значимият документ, представен в изложбата.

В осем витрини могат да се видят петдесет документа и фотографии, които хронологично представят героичните събития. Тук са фотографиите на първите главни управители на Източна Румелия- Алеко Богориди и Гаврил Кръстевич. Както и програмата, и устава на Българския таен централен революционен комитет начело със Захари Стоянов.

Руслан Иванов, главен архивист: Любопитен факт от Съединението са думите на Захари Стоянов в едно негово писмо до Димитър Петков.Той казва, че този преврат е станал без да се пролее нито една капка кръв и без да се каже нито една неприлична дума между победители и победени.

Любопитни и ценни са и снимките на членовете на комитета - Коста Паница и Иван Стоянович и на героите от Сръбско-българската война - Данаил Николаев и Димитър Филов. С част от документите е направена видеопрезентация, която посетителите на библиотеката също могат да видят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Вашингтон трябва внимателно да проучи фактите по случая "Навални"
Тръмп: Вашингтон трябва внимателно да проучи фактите по случая "Навални"
Премиера на новия роман на Георги Господинов "Времеубежище" на "Аполония"
Премиера на новия роман на Георги Господинов "Времеубежище" на "Аполония"