НОВИНИ

Изминалият юли вероятно е най-горещият месец, откакто се води статистика

000 смъртни случая причинили жегите европа 2023
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:13, 15.08.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Световната метеорологична организация съобщи, че юли вероятно е най-горещият месец, регистриран откакто се води статистика, след като първоначалните оценки сочеха, че не е надминал рекорда от 2023 г., предаде ДПА.

След като американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата и Европейската служба за климатични промени "Коперник" се разминаха в мнението си дали юли е достигнал нов рекорд, от Световната метеорологична организация казаха, че разликите са "в рамките на статистическата грешка, използвана за изчисляване на глобалните температури".

Според метеорологичната организация отчетените данни за пореден път доказват, "че парниковите газове от човешката дейност променят нашия климат".

"През изминалата година всички континенти бяха засегнати от широкоразпространени, интензивни и продължителни горещи вълни. Поне в десет държави бяха регистрирани дневни температури над 50 градуса по Целзий на повече от едно място. Става твърде горещо, за да се справим", заяви генералният секретар на организацията Селесте Сауло.

През юли е отчетен най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб, установиха от "Коперник". По данни на Световната метеорологична организация друг рекорд може да е достигнат в Долината на смъртта в Калифорния, където средната месечна температура е била 42,5 градуса по Целзий.

Сред експертите са необходими по-добри системи за ранно предупреждение и планове за действие за защита от горещините. От 2000 г. до 2019 г. ежегодно жегите взимат по около половин милион жертви, отбелязва ДПА.

Световната метеорологична организация и Световната здравна организация изчисляват, че всяка година в 57 държави могат да бъдат спасени почти 100 000 човешки живота само чрез издаване на предупреждения за горещини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Арсов: Ще се борим с Марица за шампионската титла
Радослав Арсов: Ще се борим с Марица за шампионската титла