Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Изнудвачи получиха ефективни присъди 3 месеца след ареста им

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 17.12.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
изнудвачи получиха ефективни присъди месеца ареста
Слушай новината

Специализираният наказателен съд потвърди наказания от 4 и 3 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим и глоби до 4000 лв. за четирима участници в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие, действала в Сливен и региона от септември 2020 г. до август 2021 г.

Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години с 5-годишен изпитателен срок получи петият участник в групата.

Осъдените бяха задържани на 24.08.2021 г. при специализирана полицейска операция на ТС БОП-Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на следствените действия в жилища, офиси и автомобили, ползвани от участниците бяха намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Разследването установи, че четирима от осъдените постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро те поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключване на договори с кредитополучатели.

Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците били посещавани, налагани им били наказателни лихви, отправяни им били смъртни заплахи, на някои бил нанасян побой.

Жена, получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, била принуждавана да върне 400 000 лв. заради натрупани лихви.

В хода на разследването, продължило малко повече от 3 месеца, петимата привлечени към наказателна отговорност се признаха за виновни и поискаха споразумение с прокуратурата. Специализираният наказателен съд одобри споразумението, което има силата на влязла в сила присъда. Получилите ефективни наказания са преведени в място за лишаване от свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащането на помощите за туризма започва в първите дни на 2022
Изплащането на помощите за туризма започва в първите дни на 2022
Бруклин Нетс победи Филаделфия след дабъл-дабъл на Дюрант
Бруклин Нетс победи Филаделфия след дабъл-дабъл на Дюрант