НОВИНИ

Изпратиха с почести двамата загинали полицаи в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 26.08.2022 (обновена)
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ден на траур в Бургас след жестокия инцидент с автобус с мигранти, причинил смъртта на двама полицаи. На специална церемония близки и колеги на загиналите отдадоха почит към техния професионализъм и саможертва. Разследването вече установи - 15-годишният мигрант Омар е управлявал автобуса убиец. До момента отговорност за случилото се пое заместник-директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов, който подаде оставка, след като тя беше поискана от вътрешния министър. И днес властите констатират, че мигрантският трафик е увеличен и има нужда от усилване на охраната на границата.

Близки и приятели на загиналите полицаи със сълзи на очите още от сутринта поднасят цветя на лобното им място. Сред тях е един от най-добрите приятели на старши полицай Йордан Илиев.

"Банално е да се казва, но беше такъв, какъвто го описват. Винаги усмихнат, с добро голямо сърце, отзивчив приятел, готов винаги да помогне".

Йордан Илиев не веднъж е помагал за спасяването на човешки животи, спомня си и заместник-директорът на бургаската болница.

"Преди три години съобщиха в болницата, че ще докарат дете със забита градинска ножица в черепа. Тогава именно Йордан Илиев, заедно с неговия колега, бяха полицаите, които осигуриха ескорта от кв. "Ветрен" до противошокова зала на Спешното отделение и именно благодарение на тяхната бърза и адекватна реакция успяхме и ние лекарите да свършим професионално работата си".

Близки приятели на 43-годишния командир в "Охранителна полиция" Атанас Градев трудно понасят новината за смъртта му.

"Като чух вчера за тази катастрофа просто не ми се вярва, че той не е сред живите. Лично го познавам от много години. Съвети ми е давал добри, весел човек, майтапчия, добър, много добрини е правил, не само на мен, на много хора", каза Анастас Янев, приятел на Градев.

Много колеги на двамата полицаи също поднесоха цветя на мястото на трагедията. В очите им те са герои.

"Това е в полицейската работа на терен. Трябва да се решават ситуации за части от секундата. Това е трудността на работата. След всяка една ситуация възникват много вероятности, но това са направили. Може би са предотвратили много по-голяма инцидент предвид трафика за Южното Черноморие по този път, този автобус, ако беше преминал през това кръгово кръстовище и не можеше да вземе завоя и падне и помете автомобилите насреща, сигурно много повече щяха да бъдат жертвите", каза Генади Тенев, заместник-председател на синдиката на МВР.

"Нека бъдем малко по-смирени, нека се поклоним и да почетем паметта на тези достойни българи, които загинаха по този жесток начин, в изпълнение на служебните си задължения", каза проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

В Бургас паметта на загиналите полицаи беше почетена от президента и вътрешния министър.

„Те са чест и пример за всички нас. Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят своя трафик. Затова и на фона на нарастващия мигрантски натиск прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите. Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване и усилване на охраната на българската граница и недопускане на подобни случаи за в бъдеще", заяви президентът Румен Радев.

„От вчера започнаха акции с бежанците, които си позволяват да участват в такива практики с каналджиите. Този път това ще бъде доведено до край. За съжаление, това няма да върне колегите, които изпълниха дълга си. За съжаление ние не успяхме да ги спасим. Всичко възможно ще направя това да не се повтаря", каза Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

А инициативен комитет ще опита да съхрани паметта на полицаите.

"Не бива да бъде забравено какво се е случило тук на това място. За това предлагаме на това място тук да се издигне паметник на героизма", коментира Катя Касабова, журналист.

Вой на сирени огласи цялата страна в памет на двамата бургаски полицаи.

В София служителите на МВР се събраха пред сградата на БНБ и пожарната. И във Варна полицаите сведоха глави в памет на техните колеги. В Благоевград на две места служители на МВР включиха сирените на автомобилите. В почитта на загиналите бургаски полицаи се включиха и техни колеги от Пловдив и Карлово.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Задържаният непълнолетен сириец е управлявал автобуса при катастрофата в Бургас
Прокуратурата: Задържаният непълнолетен сириец е управлявал автобуса при катастрофата в Бургас
Заловиха нелегални мигранти при спецакция в София
Заловиха нелегални мигранти при спецакция в София