НОВИНИ

Зеленски: Светът избегна радиационна катастрофа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:15, 26.08.2022 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

"Светът за малко е избегнал радиационна катастрофа", заяви украинският президент Володимир Зеленски по повод вчерашните събития в АЕЦ "Запорожие".

За първи път в историята на най-голямата ядрена централа в Европа двата ѝ работещи блока бяха временно изведени от електропреносната мрежа на Украйна.

По-късно единият реактор отново започна да действа. Украинската ядрена агенция обяви, че проблемът е бил предизвикан от пожари в непосредствена близост до централата, засегнали електропроводи на комплекса.

По думите на Зеленски резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването и са спасили централата и само благодарение на бързата реакция на украинските служители е била предотвратена авария.

"Искам да уверя, че украинците правят всичко възможно да не допуснат авария. Но това не зависи само от нашата държава. Необходим е международен натиск, който да принуди окупаторите незабавно да напуснат територията на Запорожката АЕЦ. Международната агенция за атомна енергия и други организации трябва да действат по-бързо отвсякога. Защото всяка минута, през която руските военни остават в атомната централа, носи риск от глобална радиационна катастрофа", заяви Володимир Зеленски.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за атаки в района на ядрения обект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания одобри план за пестене на енергия
Испания одобри план за пестене на енергия
Роджър Федерер празнува с Базел в съблекалнята след успеха над ЦСКА
Роджър Федерер празнува с Базел в съблекалнята след успеха над ЦСКА