НОВИНИ

Откриха следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години (ВИДЕО)

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:45, 25.08.2022
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години, бяха открити на дъното на пресъхнала река в природен парк в Тексас. Отпечатъците са от седемтонен двуног хищник, подобен на страховития тиранозавър рекс, но по-малък.

Чакали са повече от сто милиона години, за да дойде лятото на 2022 година, когато коритото на река Палукси в американския щат Тексас пресъхна заради горещините и липсата на валежи. Следите по дъното са оставени от акрокантозавър.

Древният хищник с големи крака и съвсем малки горни крайници обикалял глинестото крайбрежие на океана, който е заливал част от днешната територия на Съединените щати през последния период на мезозойската ера.

Следите в меката земя се запълнили с утайка, тя се втвърдила, превърнала се във варовикова скала, а после реката започнала да отнася трупаните с милиони години слоеве, за да разкрие отпечатъците.

"Това е нещо като нож с две остриета. Защото без реката ние нямаше да можем да ги видим. Но след като веднъж се появиха отпечатъците ще започнат да се разпадат", заяви Джеф Дейвис, наблюдател в национален парк "Долината на динозаврите".

Националният парк "Долината на динозаврите" край град Глен Роуз в Тексас е един от десетте района в Съединените щати, където могат да се видят следи от древните гиганти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс срещу черногорка на старта на последния си турнир
Серина Уилямс срещу черногорка на старта на последния си турнир
Димитър Кузманов е само на победа от основната схема на US Open след нов чудесен обрат
Димитър Кузманов е само на победа от основната схема на US Open след нов чудесен обрат