НОВИНИ

Автобусът от катастрофата в Бургас - бракуван и препродаван

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 25.08.2022
6064
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Какво стана известно и за автобуса, с който са превозвани бежанците. Оказва се, че той е бил бракуван и препродаден, докато накрая попадна при трафикантите. Големият въпрос тук е как автобус, който е бил дерегистриран и освен това е явно със съмнителни номера се е движел по пътищата на страна и е стигнал до границата.

Маршрутът на автобуса изглежда може да помогне за разплитане на цялата престъпна схема и затова по следите ѝ тръгна Мариела Хубинова.

Автобусът е бил бракуван в Кърджали и продаден на фирма от Хасково, която се занимава да търгува с различни превозни средства. Нейната база е в Харманли, където е и бежанския център.

Наш екип беше пред паркинга на фирмата "Тони 2004" ЕООД. По наша информация НАП-Пловдив е започнала проверка на финансовото състояние на фирмата, която е купила бракувания вече автобус.

Бившият собственик на автобуса, който катастрофира сутринта в Бургас, пълен с мигранти, е Петко Найденов Костов, който има транспортна фирма. По информация на диспечерите от автогара Кърджали негови автобуси са спрели да обслужват редовни линии преди много години и напоследък се занимавал със случаен превоз. Наш екип потърси собственика в седалището на фирмата.

Фирмата "Виржиния Н" е регистрирана на адрес в квартал Възрожденци в Кърджали, не намерихме собственика на мястото, но разговаряхме с неговите деца, които ни казаха, че той е извън града. Самия той не пожела да разговаря с екипа ни.

След като автобусът бил отписан от системата на КАТ-Кърджали, той е бил продаден на хасковска фирма, която има автоборса в Харманли.

"Автобуса е собственост на хасковска фирма, тя на свой ред го закупува от кърджалийска такава, този автобус е бракуван. Няма никакво основание да се движи по пътищата на страната, изяснили сме как е придобит, задържан е собственикът, който го е предал на тези две лица така че се работи и там", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на МВР.

Опитите ни да се свържем със собственика на борсата Иван Попов, се оказаха безуспешни. Синът му отказа да разговаря с нас. Автобусът е бил в много лошо техническо състояние и според прокуратурата не е напускал пределите на страната. Регистрационните му номера обаче са нидерландски и не отговарят на марката и модела на превозното средство, така че вероятно са крадени.

За последните две седмици в Хасковско са задържани двама сирийци, които са превозвали нелегални имигранти. Задържаните също са били сирийци и са карали с недействителни регистрационни табели. Били са със статут на хуманитарни бежанци и също са от бежанския център в Харманли.

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов е само на победа от основната схема на US Open след нов чудесен обрат
Димитър Кузманов е само на победа от основната схема на US Open след нов чудесен обрат
Байерн, Барселона и Интер в най-интригуващата група в Шампионската лига
Байерн, Барселона и Интер в най-интригуващата група в Шампионската лига