НОВИНИ

Кои са загиналите полицаи - награждавани са десетки пъти и нямат нито едно наказание

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 25.08.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Общество
Слушай новината

Кои са загиналите полицаи? И двамата са служители в Охранителна полиция в бургаското Първо РПУ. Атанас Градев, който е командир на отделение, има 18 години стаж в МВР, със съпругата си имат двама сина. Старши полицаят Йордан Илиев работи от 7 години, горял в професията си, имал годеница криминален репортер. Казват, че му предстояло преместване на друг пост. Двамата са награждавани десетки пъти за работата си.

Перфектни служители и добри приятели. Такива са били загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев за колегите им в Бургас. Затова и най-трудното днес е да се преглътнат сълзите.

Единият от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години

"Те са се опитали да спрат автобуса и по този начин да предотвратят нещо много по-сериозно. И двамата ги познавам лично. Перфектни служители. Опитали са се да направят това, което служебните им задължения го изискват. За съжаление този път с фатален край", заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

И двамата оставят след себе си усещане за изпълнен дълг, но и за неизживени моменти. Атанас Градев няма да се прибере при съпругата и синовете си, а Йордан Илиев никога повече няма да прегърне годеницата си.

"Той още не е навършил 30 години и смяташе, че има бъдеще в системата на МВР, че ще се развие. Той е годеник на наша колежка от редакцията, на криминалния ни репортер Светлозара Екидекова. Драмата е страшна. Тя е там отсреща, аз дори нямам достъп до нея. Шокирана е. Тези двама млади мъже можеха и да не помогнат с толкова голяма скорост и всеотдайност на колегите си, които според мен са гонили автобуса", допълни Катя Касабова, журналист.

Двамата полицаи ще бъдат изпратени утре с почести, защото днес те изпълниха своите служебни задължения.

"В моите очи те са герои и искрено изказвам своите съболезнования към техните близки, приятели, колеги, роднини и в тази връзка утре в град Бургас ще бъде обявен ден на траур", добави кметът на Бургас Димитър Николов.

Сега за колегите на Атанас и Йордан остава най-трудното - да живеят само със спомена за тях.

"Ще ги запомнят като добри колеги най-вече. Колеги, които и на работа, и извън работно време винаги можеше да се разчита на тях. За всичко!", каза още старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Това всичко свърши днес! От утре ще се решава проблемът с каналджиите. От утре ще се засили контролът на границата. От утре ще се търси отговорност. Но днес двама полицаи няма да се приберат от работа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлан Кичиков: Оградата на границата е компрометирана и има много нарушения
Светлан Кичиков: Оградата на границата е компрометирана и има много нарушения
25 са жертвите на руския ракетен обстрел в Чаплине
25 са жертвите на руския ракетен обстрел в Чаплине