НОВИНИ

25 са жертвите на руския ракетен обстрел в Чаплине

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:04, 25.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Жертвите на руската атака в украинското селище Чaплине станаха 25, сред тях деца на 6 и 11 години. Ранените са повече от 30. Според Киев е атакуван пътнически влак, Москва твърди, че композицията е била военна и в нея е имало над 200 резервисти - информация, която украинският генерален щаб не е коментирал.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси изрази надежда, че експерти от агенцията ще могат да посетят Запорожката АЕЦ "до дни". По информация на руски медии за кратко работа са прекъсвали два от шестте енергоблока на централата. Според украинската страна съоръжението е изключено от мрежата на намиращия се наблизо град Енергодар.

След двете руски атаки в Чаплине е тихо. Според информацията на Киев селището е било подложено на артилерийски обстрел, а след това, в следствие на ракетен удар, се запалват 5 вагона на гарата. Хората разчистват пораженията след нападението. Повечето още са в шок.

Според говорителя на военното министерство на Русия, руските военни са поразили военен влак.

"След пряко попадение на ракета "Искандер" по военен влак на жп гара "Чаплино", в Днепропетровска област, са унищожени над 200 резервисти от украинските въоръжени сили и 10 единици военна техника, които са пътували към зоната на военните действия в Донбас", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Киев не е коментирал информацията за смъртта на военни. А Москва продължава да отрича, че атакува цивилни. Обстрелът на Чаплине беше остро осъден.

"ЕС остро осъжда поредната отвратителна атака на Русия срещу цивилни: в Чаплине, на Деня на Независимостта на Украйна. Извършителите на руския ракетен тероризъм ще бъдат подведени под отговорност", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

Русия и Украйна продължават взаимно да се обвиняват за атаки в района на АЕЦ "Запорожие". Днес сигурността на централата беше акцент в срещата на френския президент Еманюел Макрон и Рафаел Гроси - генерален директор на МААЕ. В интервю за Франс24, Гроси каза, че организирането на мисия до централата е сложна задача, но изрази надежда посещението да се случи "до дни".

"Трябва да определим каква точно ще бъде целта на мисията - какво ще правим ние - аз и експертите, когато стигнем там. ... Имаме международна подкрепа. Киев е "За" посещението. Москва също. Трябва да отидем до там - и да се надяваме, че това ще се случи много, много скоро", каза Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ.

Енергодар - градът, където се намира АЕЦ "Запорожие", е на ръба на "хуманитарна криза" - без вода и ток. Не е ясно дали спирането на електричеството е засегнало централата. Според руски медии ток няма и в Херсон и Мелитопол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович обяви, че пропуска US Open
Джокович обяви, че пропуска US Open
Изведоха шофьора на автобуса, убил двама полицаи в катастрофа в Бургас (ВИДЕО)
Изведоха шофьора на автобуса, убил двама полицаи в катастрофа в Бургас (ВИДЕО)