НОВИНИ

Направиха повторен оглед на мястото на катастрофата с македонски автобус на магистрала "Струма"

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:55, 25.08.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Вещо лице извърши повторен оглед на мястото на жестоката катастрофа на магистрала "Струма", при която в края на миналата година загинаха 46 души. По искане на пострадалите и на близките на загиналите бяха направени замервания на пътния участък, за да се установи има ли нарушения в него, които биха могли да са сред причините за трагедията.

Адвокатите на пострадалите и на близките на загиналите преди няколко месеца започнаха паралелно разследване. Целта им е да се установи дали инфраструктурата е сред причините за тежката катастрофа.

"Ние не отричаме вината на шофьора и изводите за несъобразена скорост и координация, които са основните изводи в досъдебните производства, което се води, но ние твърдим, че наред с тях са налице и неизправности по пътния участък, които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилото събитие", заяви адвокат Николай Димитров.

По искане на адвокатската кантора съдът в Перник допусна да се извърши повторният оглед. Вещо лице е направило замервания на 3-километрово трасе преди мястото на инцидента и на самия участък. Ще бъде изготвена експертиза.

"Умрелия никой не го защитава, това е починалият шофьор и версията за изцяло негова вина е най-лесна и най-удобна. Ето това ни притеснява. Считаме, че някои неща в досъдебното производство не са разследвани с нужната яснота и конкретика", коментира Николай Димитров.

Близките на загиналите и пострадалите са представили претенциите си пред Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Причината - тук лимитите от застраховката "Гражданска отговорност" са около 12 пъти по-големи от тези в Северна Македония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева направи промени и в управителните органи на “Сердика спортни имоти” и на “Академика 2011”
Весела Лечева направи промени и в управителните органи на “Сердика спортни имоти” и на “Академика 2011”
Бежанска криза в Нидерландия, стотици бежанци са принудени да спят на открито
Бежанска криза в Нидерландия, стотици бежанци са принудени да спят на открито