Израел и Египет преговарят за газопровод, полза може да има и за Европа

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:51, 23.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
булгаргаз поиска ново поскъпване газа
Слушай новината

Израел и Египет водят преговори за изграждане на нов сухопътен газопровод, за да увеличат износа на израелски газ към съседа си, се казва в изявление на израелското министерство на енергетиката.

Тръбопроводът ще минава от Израел до египетската граница на Синайския полуостров и ще се експлоатира от Israel Natural Gas Lines, държавна корпорация. От компанията отказаха да коментират разговорите. Новината бе съобщена за първи път от Ройтерс.

Израел откри големи количества природен газ в Средиземно море, като основните находки започнаха през 2009 г., а от миналата година изнася синьо гориво за Египет чрез подводен газопровод. Част от този газ след това се рафинира и изпраща в Европа, където цените на газа се покачиха поради срив на доставките и нарастване на търсенето, когато светът излезе от пандемичните блокирания. Новият тръбопровод може да увеличи количеството, доставяно на европейските клиенти през следващите години.

„Израел и Египет водят преговори за възможно сътрудничество в доставките на природен газ. Един от вариантите, които се проучват, след искане на Египет за по-нататъшни доставки на природен газ, е газопровод на сушата“, се казва в израелското изявление.

Служители на египетското министерство на енергетиката не можаха да бъдат намерени за коментар, съобщи агенция Блумбърг.

Ройтерс съобщи, че новият тръбопровод ще увеличи доставките на израелски газ за Египет с три до пет милиарда кубически метра всяка година, след като започне и работи. Очаква се изграждането на новата връзка да струва около 200 милиона долара и ще започне да функционира до две години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ердоган обявява за персона нон грата посланиците на 10 държави
Ердоган обявява за персона нон грата посланиците на 10 държави
Челси разгроми последния в Англия
Челси разгроми последния в Англия