НОВИНИ

Израел има нов президент

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:51, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
израел нов президент
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Израел има нов президент. Той е Ицхак Херцог от Партията на труда. 60-годишният ветеран в политиката получи подкрепата на 87 депутати, а за съперничката му Мириам Перец гласуваха 26-ма.

Херцог ще замени на поста досегашния държавен глава Реувен Ривлин, чийто 7-годишен мандат изтича на 9 юли. Днешният избор е в контекста на политическа криза в страната. 11-ият президент на Израел беше избран в разгара на интензивни политически преговори, часове преди да изтече крайният срок за съставянето на ново коалиционно правителство.

60-годишният юрист Ицхак Херцог е бивш лидер на Партията на труда, министър, депутат, а понастоящем е председател на Еврейската агенция - най-голямата еврейска неправителствена организация в света. Функциите на израелския президент са предимно представителни, но в първата си реч след избора, Херцог даде заявка да бъде обединител.

"Приемам тежката отговорност, с която ме натоварихте, приемам правото да служа на цялата нация, като заемам този висок пост. Възнамерявам да бъда президент на всички, да слушам внимателно позициите на всички, да уважавам всеки човек, да чертая свързващи линии, да строя мостове на съгласието, да сближавам отчуждените се", каза новият президент.

Херцог благодари на съперничката си Мириам Перец, като я нарече "израелска героиня" и "символ и вдъхновение за всички израелски граждани". Учителката Перец е без политически опит, но популярна сред израелците, майка на двама сина, убити при бойни действия.

"Мириам, подавам ти ръка с надежда за ползотворно сътрудничество в името на израелското общество", обърна се към нея Херцог.

Новият държавен глава е наследник на фамилия, сравнявана с династията Кенеди. Син на шестия израелски президент Хаим Херцог, управлявал 10 години. Женен, с три деца, Херцог-син все още живее в къщата в Тел Авив, където е израснал. И още отговаря на галеното име "Буги", измислено от майка му.

Умереният и дипломатичен Херцог беше поздравен от политическия си опонент, определян като негова пълна противоположност - Бенямин Нетаняху. Съдбата на досегашния премиер може да се реши всеки момент. В полунощ изтича срокът за коалиционно споразумение на две опозиционни партии, което може да сложи край на 12-годишното му управление, но също и на политическата криза. В случай на неуспех, в правомощията на президента е да даде нов мандат. Ако и този опит не успее, Израел е изправен пред петите за две години парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двубоят България U21 – Русия U21 ще бъде излъчен в онлайн платформата на БНТ, вход свободен за зрителите
Двубоят България U21 – Русия U21 ще бъде излъчен в онлайн платформата на БНТ, вход свободен за зрителите
Сменен е директорът на "Гранична полиция“
Сменен е директорът на "Гранична полиция“