НОВИНИ

Израелските сили достигнаха крайбрежието на Ивицата Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна тази нощ в Турция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:21, 06.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Израелските сили вече са достигнали крайбрежието на Ивицата Газа. Тел Авив предупреди, че израелската армия ще продължи да засилва сухопътната си операция. На дипломатическия фронт - след изненадващото посещение в Ирак, американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна тази нощ в Турция.

Град Газа е напълно обкръжен. Израелските войници и членовете на Хамас водят улични битки. Колони от танкове продължават да се насочват към крайбрежието. Достигайки Средиземно море, израелските части на практика откъснаха северната от южната част на палестинския анклав.

Даниел Хагари, говорител на армията на Израел: "Вече има Северна Газа и Южна Газа. Ще продължим да атакуваме и да засилваме сухопътната си операция."

В Газа - градът, смятан за бастион на Хамас, все още има много цивилни. От военното министерство на Израел обявиха хуманитарен коридор и призоваха цивилното население да напусне северната част на Ивицата Газа.

Даниел Хагари, говорител на армията на Израел: "Северната част на Ивицата Газа и град Газа са военни зони. Това са много опасни зони. Престъпната терористична организация Хамас ви използва като човешки щит. Преместете се на юг."

По данни на ООН от началото на войната милион и половина палестинци са били разселени.

- Вървим от сутринта. По улиците имаше трупове. Видяхме танкове. Израелците бяха съвсем близо до нас.

снимки: БГНЕС

В опит да бъде предотвратено разрастването на конфликта, американският държавен секретар е в Анкара. Той пристигна в Турция след изненадващо посещение в Ирак. Предишните три дни първият дипломат на Съединените щати посети Западния бряг, Кипър, Йордания и Израел.

Независимо от усилените дипломатически совалки - засега прекратяване на огъня няма да има. Позицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху е, че примирие може да бъде постигнато едва, когато бъдат освободени всички заложници. От 7 октомври Хамас държи около 240 души в плен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вулканичен остров се е образувал в Тихия океан
Нов вулканичен остров се е образувал в Тихия океан
Николай Денков е на посещение в Израел
Николай Денков е на посещение в Израел