НОВИНИ

Изтича срокът за промени в кабинета "Главчев", новото правителство полага клетва утре

Парламентът се събира на извънредно заседание в 9 ч. утре за клетвата

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:55, 08.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента утре сутрин с единствена точна от дневния ред – полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията.

Гледайте на живо клетвата на кабинета "Главчев" и всичко по-важно от предаването на властта в специалното издание на "Денят започва" по БНТ1 утре.

Тази вечер изтича крайният срок, в който служебният кандидат за премиер Димитър Главчев, може да направи промени проектосъстава на служебния кабинет.

Оставането на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи и в служебния кабинет стана причина за напрежение между политическите сили. От ПП-ДБ призовават Главчев да оттегли кандидатурата му, а президентът Радев призоваха да не подписва указа за назначаване на служебното правителство.

Името на вътрешния министър беше препъникамък и в преговорите за ротацията , а в петък, когато стана ясно, че Калин Стоянов ще запази поста, от ПП-ДБ реагираха изключително остро на консултациите при президента и напуснаха. Тогава Главчев не даде знак, че е склонен да прави промени.

"Аз съм взел своето решение, не виждам кой би ме убедил да направя промени", каза Димитър Главчев на 5 април след като представи проектосъстава на служебния кабинет през президента Румен Радев и парламентарно-представените партии.

Днес вицепремиерът в оставка Мария Габриел защити Калин Стоянов.

"Ние с Калин Стоянов сме работили изключително добре по темата Шенген и вие видяхте резултата от тази работа, също както и това, че неговата работа е ценена и на ниво ЕС", заяви Мария Габриел – зам.министър-председател в оставка.

От ПП-ДБ имат възражения и срещу кандидата за министър на електронното управление Валентин Мундров, защото бил политически оцветен. Възразяват и срещу министъра на правосъдието Мария Павлова, защото е заместник на и.д. главния прокурор Борислав Сарафов.

Атаки има и срещу кандидата за служебен енергиен министър Владимир Малинов - изпълнителен директор на "Булгатрангаз" заради Турски поток.

Пълна изненада в дипломатическите среди е предизвикало името на кандидата за външен министър Йвайло Ценов, представен от Димитър Главчев като дългогодишен консул във Виена. Недоволство срещу номинацията на Евтим Милошев пък се чува от туристическия бранш.

Утре рано сутринта се очаква президентът Румен Радев да подпише три указа - за назначаване на служебното правителство и за насрочване на извънредните парламентарни избори и тези за европарламент. Двата вота ще са на една дата - 9 юни.

А в 9 часа 10-тото служебно правителство на Димитър Главчев ще положи клетва пред Народното събрание .

Досега всички служебни кабинети полагаха клетва пред президента, но с промените в Конституцията, с които се засилва ролята на парламента, клетвата този път ще е пред депутатите.

След като положи клетва, новото служебно правителство, което е 7-то за последните три години, ще отиде в сградата на Министерски съвет. Там правителството на Николай Денков официално ще предаде властта на служебния премиер и неговите министри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нешвил направи решаваща крачка към плейофите в НХЛ
Нешвил направи решаваща крачка към плейофите в НХЛ
Институтът за културно наследство се връща в страта си сграда - паметник на културата
Институтът за културно наследство се връща в страта си сграда - паметник на културата