НОВИНИ

Извънредно положение в България заради коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 14.03.2020
16578
Чете се за: 00:46 мин.
Общество

България е в извънредно положение до 13 април. В специално издание на Държавен вестник ще бъдат обнародвани промените в Наказателния кодекс и Закона за здравето, които вчера гласува Парламента.

Затвор до 5 години и глоба до 50 хиляди лева. Това предвиждат наказанията за хората, които са доказани носители на заразна болест и са нарушили назначената им карантина. Предложенията за тези мерки са приети с голямо мнoзинство. Целта е хората, поставени под карантина да спазват нормативната база и да пазят здравето на околните.

Народното събрание единодушно прие предложението на Министерския съвет за въвеждането на кризисните мерки в цялата страна.


Със заповед на здравния министър се затварят училища, детски градини, кина, театри.


Затварят се увеселителните и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе сладкарници и МОЛ-ове, с изключение на банките и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На заведенията се разрешават доставки. Всички неупоменати търговски дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Забраните вече са в сила и важат до 29 март, но могат да бъдат продължени.


Засега страната не затваря границите си, но се препоръчва пътуване в чужбина само при крайна необходимост.


До края на месеца са забранени всички масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни. Българският футболен съюз спря провеждането на официални футболни срещи в продължение на месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален оперативен щаб, 8:00ч.: Взетите мерки дават резултат - четирима шофьори са глобени, че не спазват карантината
Национален оперативен щаб, 8:00ч.: Взетите мерки дават резултат - четирима шофьори са глобени, че не спазват карантината
По-студено и с валежи в събота
По-студено и с валежи в събота