НОВИНИ

Джамбазки пред БНТ: Българските шофьори в момента спасяват хиляди животи в Белгия, Холандия, Германия и Франция

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 10.04.2020
10329
Чете се за: 00:49 мин.
Политика

В момента българските шофьори спасяват хиляди животи в Белгия, Холандия, Германия и Франция, защото само източни камиони, най-вече български, доставят лекарства, маски, медикаменти. 70% от белгийските шофьори са хвърлили ключовете и са на борсата. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите му сега български шофьори са принудени да изкарат 14-дневна карантина в кабината, защото ако се върнат в България, няма да могат да спасяват граждани на изброените западноевропейски държави.

На този фон приемат пакета „Мобилност“, което ще остави на улицата 200 000 българи, заяви Джамбазки.

Той разказа и за кампанията #ИзбирамБългарското, която има за цел да насърчи предлагането на български стоки в търговските вериги.

Ангел Джамбазки: Ще имаме нужда от подкрепа на българското производство, дълги години ще бъдат засегнати границите. Затова започнахме и кампания #ИзбирамБългарското. От големите вериги има известна съпротива, търсим варианти тя да бъде преодоляна. Събираме всички български производители, това са дни, в които българите традиционно пазаруват повече. И в Петричко, Сандански и Сливен има много производители, които нямат достъп до големите вериги, въпреки че са готови с ранната продукция.

По думите му във Франция действа правило, пресните зеленчуци трябва да са произведени на 40-50 км от магазина, а интересът на българския потребител е да има достъп до пресни зеленчуци, българско производство.

ЕК закъсня тежко да затвори външните граници на съюза, затова отделните държави затвориха границите си, допълни още Ангел Джамбазки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС пуска официален сайт за борба с коронавируса
МС пуска официален сайт за борба с коронавируса
13 са новите случаи на COVID-19 у нас, няма нова област със заболели
13 са новите случаи на COVID-19 у нас, няма нова област със заболели