НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да бъде сгрешен с вирусна инфекция

bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 10.04.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Здраве

Навлизаме в сезона на цъфтежа, в периода, когато алергичните заболявания стават много чести. Всеки пети имат алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да бъдат сгрешени с вирусна инфекция. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Ако десетина преди тези опаквания сме се срещнали с човек, който е кашлял и кихал, и е имал температура, вероятността това да е инфекция е по-голяма. Ако такъв контакт е малко вероятно човек да е имал - това означава, че става въпрос за алергично заболяване.

Д-р Симидчиев уточни още, че алергиите никога не протичат с висока температура. Най-честата проява на коронавируса е висока температура.

Най-същественото е и при алергия хората да потърсят професионален съвет - към личен лекар, алерголог, специалист уши нос гърло или белодробни болести.

Алергиите сами по себе си не са рисков фактор, каза д-р Симидчиев. В този сезон битовите алергии към домашен прах са по-малко, повечето са тези, които са свързани с цъфтежа.

Ако се правят нещата както трябва, маските предпазват и от полените, и могат да намалят оплакванията при алергии. Ако не се чистят както трябва могат да бъдат източник на допълнителни оплаквания.

Д-р Симидчиев препоръча еднократните маски да се сменят в зависимост от интензивността на ползване, което може да е между 2 и 6 часа.

Според лекаря тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показва, че отговорът към вируса имат относително малко хора.

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което имаме малко разпространение на вируса. Второ - носенете на предпазни средства предпазва.

Според него, ако носят предпазни средства може да се отпуснат мерките към част от хората, които са икономически активни и не са част от рискова група.

"Ако имаме съзнанието да се спазват правилата и има дисциплина, нещата могат да бъдат много различни", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо от село Добролево дари цялата си пенсия на болницата във Видин
Дядо от село Добролево дари цялата си пенсия на болницата във Видин
АГ болницата във Варна няма респиратори за новородени
АГ болницата във Варна няма респиратори за новородени