НОВИНИ

ВСС прекрати договора с фирмата, поддържала системата за разпределение на делата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:46, 09.04.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Висшият съдебен съвет прекрати договора с фирмата, изработила системата за случайно разпределение на делата. Съдебните кадровици приеха одитния доклад, в който се казва, че системата е уязвима.

Дебатът продължи повече от 9 часа и в закрито заседание бяха изслушани одиторите. Реши се да бъде обявена обществена поръчка за отстраняване на слабостите. Заседанието се проведе чрез онлайн конферентна връзка.

Над два часа съдебните кадровици спориха дали в открито или закрито заседание да обсъждат доклада и изслушват одиторите, които са тествали системата за случайно разпределение на делата. Главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд отново влязоха в остър спор.

Иван Гешев, главен прокурор: Вчера получих един сигнал от фирмата изпълнител на единната информационна система на съдилищата . Искам да попитам г-н Лозан Панов дали лицето Павел Андреев от ВКС е дал достъп, най-вероятно, както сочи тази фирма изпълнител, на фирмата "Смарт систем" до новата разработвана система. Просто един въпрос, не знам дали ще може да ми отговори?"

Лозан Панов, председател на ВКС: Главният прокурор би могъл да ме попита защо не съм гласувал и за него при неговия избор. Какво се прави в този момент - отговори на въпроси, задаване на въпроси. Най-важното нещо, което ние трябва да направим сега е да дадем публичност на доклада.

Надделя мнението, че в одитният доклад има достатъчно техническа информация как може да се влезе в системата и огласяването й би я подложило на допълнителен риск от нерегламентиран достъп. По тази причина се реши изслушването на одиторите да бъде в закрито заседание.

Боян Магдалингев, представляващ ВСС: Одиторите са категорични, че е имало опит за влизане, външни влизане - проникване в системата 2016 г, който не е успешен.

Според източници на "По света и у нас" са установени множество критични слабости в системата за разпределение, които могат да доведат до цялостна манипулация на резултатите.

Едни от най-сериозните слабости, например, позволяват на съдия с права върху конкретен съд да редактира информация на чуждо съдилище, както и да разпределя дело на съдия от чужд съд. Оказва се, че системата може да се манипулира лесно дори и от хора, които не са компютърни експерти.

По време на тестовете за оценка на сигурността са идентифицирани общо 23 слабости. От тях, 11 са категоризирани с високо ниво на риск, 2 със средно и 10 с ниско. ВСС взе решение одиторите да изготвят резюме, което да бъде публикувано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
96-годишен испанец победи COVID-19
96-годишен испанец победи COVID-19
Доброволци раздават хранителни продукти и топъл обяд на нуждаещи се в Русе
Доброволци раздават хранителни продукти и топъл обяд на нуждаещи се в Русе