НОВИНИ

Магдалинчев: Категорично никой не се е възползвал от уязвимостите на системата за случайно разпределение на дела

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 09.04.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Сигурност и правосъдие

Одитният доклад, който се разглежда на пленума на ВСС, показва, че Централизираната система за случайно разпределение на делата (ЦССРД) има уязвимости, които могат да бъдат както от външен, така и от вътрешен характер.

Докладът обаче посочва категорично, че никой не се е възползвал от тези уязвимости. В системата не е влизано. Това заяви за "Още от деня" Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Според доклада са установени 23 уязвимости, от които с висок риск са 11, със среден риск са 2 и с нисък риск за застрашаване на системата са 9.

Правени са тествания, при които категорично е установено, че не е влизано в системата, че това не може да се случи, но има доста слаби моменти, заяви Магдалинчев.

В доклада има констатация, че през 2016 година има опит за проникване, който е неуспешен, каза още той.

Магдалинчев уточни, че има образувано досъдебно производство, в което ще има далеч по-различни изследвания на системата, в това число за назначаването на експертиза относно нейната пригодност и относно други обстоятелства за системата на ЦССРД. Ще бъде установено опити за проникване, дали се е стигало в други системи, дали е засегната част от системата.

"Одитният доклад нямаше за цел да показва влизания в системата, той казва само, че има уязвими места, които по принцип биха, при определени обстоятелства, позволили възможността за влизане", допълни Магдалинчев.

През последните години делата са разпределяни чрез ЦССРД, която е в сила от май 2015 година в съдилищата.

По думите му изборът и поддържката на системата е изцяло в правомощията и функциите на ВСС. Министърът на правосъдието като председателстващ пленума на ВСС има право да взима отношения по въпросите, които са предмет на обсъждания, без право да гласува. Системата се приема по времето на Христо Иванов, когато е правосъден министър.

"Дали е имало нужда да се приме новата система вероятно е било мотивирано с необходимостта, защото тогава се вдигна доста голям скандал в обществото, при което системата набързо е била разработена и внедрена. Тя е временно внедрена", уточни Магдалинчев.

Системата се приема след скандал за разпределяне на делото на КТБ.

Магдалинчев също подчерта, че настоящият състав на ВСС е реагирал и взел решение за одит на системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО се закани за нов данък на големите вериги, ако не увеличат процента български стоки
ВМРО се закани за нов данък на големите вериги, ако не увеличат процента български стоки
Коронавирусът може да предизвика безпрецедентна бедност
Коронавирусът може да предизвика безпрецедентна бедност