НОВИНИ

Коронавирусът може да предизвика безпрецедентна бедност

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:16, 09.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Българската икономика, както и тази на европейските страни, ще изпадне в рецесия през 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Това показват пролетните икономически прогнози на Световната банка.

Институцията е използвала данни към 20 март. За България очаквания спад на брутния вътрешен продукт е 3,7%. Основната причина е отражението на пандемията от COVID-19 върху износа и вътрешната активност.

Броят на установените случаи на заразени с COVID-19 по света надхвърли 1,5 млн. души. В Европа те са повече от 770 000. Оздравелите в световен план са 330 000.

Според ново престижно германско проучване засечените случаи на зараза са около шест процента от реалните. ООН публикува доклад, който предвижда още половин милиард бедни хора по света заради пандемията. Подобна ситуация е без прецедент в най-новата история, тъй като от началото на 90-те години на миналия век бедността в световен мащаб постоянно намалява.

Глобалната пандемия на коронавирус причинява невиждана от миналия век икономическа криза, обяви председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева преди пролетните срещи на фонда и Световната банка.

Кристалина Георгиева, председател на МВФ: Глобалният растеж рязко ще се превърне в отрицателен през 2020 г., както ще разберете от доклада ни за икономиката през следващата седмица. Всъщност ние предвиждаме най-лошия икономически спад след Голямата депресия.

Нов поглед върху мащаба на заразата с COVID-19 представиха германски учени от университета в Гьотинген. Според тях общият брой на инфекциите вероятно е драстично по-висок от данните, официално регистрирани от здравните власти по целия свят. Германските учени смятат, че засегнатите страни по света са открили средно около 6% от всички коронавирусни инфекции.

В същото време в най-населения германски щат - Северен Рейн-Вестфалия властите отчитат забавяне при разпространението на заразата след въвеждането на социална дистанция.

Хендрик Стрек, вирусолог: Тъй като на повечето места хората стриктно спазват правилата, вече е възможно да навлезем във втората фаза - на постепенно отслабване на карантината, но със съблюдаване на високи стандарти за хигиена.

Германия е далеч от твърдението, че се е справила с новия коронавирус. Все пак, според "Ройтерс" смъртността от COVID-19 в страната е над шест пъти по-ниска от тази в Италия, която достига смразяващите 12,6%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магдалинчев: Категорично никой не се е възползвал от уязвимостите на системата за случайно разпределение на дела
Магдалинчев: Категорично никой не се е възползвал от уязвимостите на системата за случайно разпределение на дела
Църквите остават отворени за Цветница и Великден
Църквите остават отворени за Цветница и Великден