НОВИНИ

Ще затварят земеделските пазари, ако нарушават правилата (ОБОБЩЕНИЕ)

Александър Марков
от Александър Марков
20:08, 09.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Ден, след като фермерските пазари получиха разрешение да работят, премиерът обяви, че онези от тях, които не спазват мерките за борба с коронавируса, ще бъдат затваряни отново. Борисов защити и решението си да поиска Борда на директорите на Българската банка за развитие да бъде освободен.

Отделен вход и изход, 2 м дистанция и еднопосочно движение по пазарите трябва да спазват пазаруващите. Мерките вече се въвеждат по тържищата в София.

Бойко Борисов, министър-председател: От двете страни на пазара се създаде пропускателна възможност и ще влизат по толкова хора, колкото могат да отидат на сергиите. Като си напазаруват, ще влязат други.

Полицията и РЗИ трябва да следят за изпълнение на мерките.

Бойко Борисов, министър-председател: И сега на Младен Маринов съм му казал - там, където не са си създали ред, да ги затваряме. Разчитаме, умоляваме да се спазва ред и веднъж отиват и се накачулват всичките, все едно ще свършат ябълките.

По пазарите в София, със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, се забранява и продажбата на живи животни.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Разпоредил съм мерки на областните директори, довечера ще получа доклад дали има промяна в поведението на управителите и собствениците на пазари и ако няма промяна, както разпореди премиерът, с местните органи на власт ще предприемем действия по затваряне.

Утре сутринта на извънредно заседание правителството ще гласува да поръча 1 млн. теста от Южна Корея, тъй като поръчаните преди месец от ЕК "физически ги няма".

Бойко Борисов, министър-председател: Като циганета се молим, ама не само аз, и президенти, и премиер на най-големи държави се молят, казвам го циганета в хубавия смисъл на думата, да се намери.

Предстои да се вземе решение и дали да се възстанови Институтът за производство на тестове.

Бойко Борисов, министър-председател: До 2001 г. сме имали един от трите най-добри института в света - след Щатите и Германия.

За ББР и директора й Стоян Мавродиев, отпуснали 75 млн. лв. на фирма с 2000 лв. оборот, Борисов поискал освобождаването им, защото в криза парите трябва да се харчат внимателно.

Бойко Борисов, министър-председател: ББР тя действа по правилата на всички останали банки, но за народа тя е като държавната банка. А като е държавна, да кажеш - не съм знаел, звучи несериозно. А не съм знаел. Е, след като не съм знаел, не се чувствам подведен, щото нямаше да им дам да я направят.

Борисов допълни, че решението му е свързано и с основната задача на правителството - да успее да опази парите за пенсии, заплати на структуроопределящите жизнени системи на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
77% от българите одобряват действията на правителството за борба с СOVID-19
77% от българите одобряват действията на правителството за борба с СOVID-19
Глобиха министър Банов с 500 лв. за пушене в кабинета му
Глобиха министър Банов с 500 лв. за пушене в кабинета му