НОВИНИ

Джамбазки предизвика скандал в ЕП с "фашистки поздрав"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:49, 17.02.2022 (обновена)
6111
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола започна процедура срещу евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Причината - нещо, подобно на нацистки поздрав в пленарната зала в Страсбург, което той прави. Мецола заяви, че подобно поведение е недопустимо където и да било. Ангел Джамбазки отрича да е правил фашистки жест.В изявление пред европарламента днес той заяви ,че иска извинение .

Случката се разиграва след изказване на Ангел Джамбазки в дебата за върховенството на закона след решението на Съда на ЕС, което позволява на Комисията да орязва средства на страните членки, които го нарушават.

Джамбазки защитава Полша и Унгария и казва, че това решение няма нищо общо с върховенството на закона. След това получава забележка, че пречи на заседанието като си говори с колеги в залата, тръгва да излиза и вдига ръка. Именно този жест е оприличен на фашистки.

Видео: Тwitter/Renaissance_UE

Председателят на европарламента се възмути в Туитър.

"Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там".

Ангел Джамбазки определи цялата ситуация като неприемлива. Заяви, че жестът му бил махване за довиждане и знак за разбиране, че е чул забележката, че пречи. Днес от трибуната на Европарламента обясни жеста си така:

"Когато съм правил грешки в този парламент, аз съм се извинявал, но вчерашният случай не е такъв. Във вчерашния случай, в който аз просто поздравих вашия колега, който водеше заседанието и ѝ показах с ръка ,че разбирам какво ми казва, беше интерпретина дълбоко погрешно, изключително неправилно. Беше направена световна новина, която твърди, че съм използвал забраненине нацистки символи в този парламент. Не, госпожо председател, не съм. Ако исках, щях да ви кажа, щях да го направя от трибуната".

Евродепутатът каза още , че не ползва такива символи .

"Настоявам да се запише, искам извинение. Благодаря ви за търпението", заяви Джамбазки.

Външното ни министерство реагира с официална позиция за видения в жеста на Джамбазки нацистки поздрав. В нея се казва, че България в исторически план е доказала толерантността си към различните етноси и култури и непримиримост към език на омразата и дискриминацията. Определят като неприемливи всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи на тоталитарни режими. Призовават за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на еврпопейските ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив поднови договора на Виктор Генев
Ботев Пловдив поднови договора на Виктор Генев
Арестуваха четирима за злоупотреба с евросредства, претърсени са домове и офиси в Пловдив
Арестуваха четирима за злоупотреба с евросредства, претърсени са домове и офиси в Пловдив