НОВИНИ

Джо Байдън пристигна в Япония за среща на върха на Г-7

джо байдън пристигна япония среща върха
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:35, 18.05.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Хирошима за участие в срещата на върха на Г-7, предадоха световните агенции. Самолетът на Байдън "Еър форс 1" кацна в американската военна база Ивакуни, на около 40 км в Хирошима. Оттам Байдън се отправи към Хирошима, където ще има двустранна среща с японския премиер Фумио Кишида.

Родният град на Кишида - Хирошима, ще бъде домакин от утре до неделя на срещата на най-развитите индустриални държави. В Хирошима, където САЩ хвърлиха първата ядрена бомба през 1945 г. по време на Втората световна война, членовете на Голямата седморка ще разработват стратегии за справяне с продължаващата война на Русия в Украйна.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, заяви, че руската инвазия има голямо значение и ще бъде важна тема по време на срещата на върха. Той подчерта, че лидерите на Г-7 ще работят за справяне с всички пропуски в санкциите срещу Русия, за да може ефектът им да бъде максимален.

"Ще се обсъжда актуалното състояние на санкциите и стъпките, с които Г-7 ще се ангажира колективно, по-специално по отношение на прилагането", каза той.

Съливан заяви, че съюзът между САЩ и Япония е достигнал "истинска върхова точка".

Той заяви, че по време на двустранната среща на Байдън с Кишида ще се обсъжда развитието на двустранните отношения, които са постигнали напредък през последните две години "във всяко измерение, независимо дали става въпрос за военното измерение, за икономическото измерение, или за наскоро сключеното споразумение за чиста енергия".

Байдън и Кишида ще разгледат и икономически въпроси. САЩ и Япония започнаха да гледат на глобалната търговия по нов начин с оглед на устойчивостта на веригата за доставки и националната сигурност. Неотдавна те подписаха споразумение относно веригите за доставка на критични минерали. Двете страни си сътрудничат и в разработването на възобновяеми енергийни източници и си партнират в усилията за ограничаване на достъпа на Китай до съвременни компютърни чипове.

Снимки: БГНЕС

Кишида се надява да обсъди с Байдън по-нататъшното укрепване на възпирането и способността за реагиране в условията на китайската агресивна настъпателност в Индо-тихоокеанския регион, както и да потвърди значението на Тайванския проток за световния мир и стабилност.

Япония също така желае да обсъди начини за укрепване на тристранното си партньорство със САЩ и Южна Корея след сключеното през април споразумение между тях за засилване на средствата за възпиране на риска от ядрена атака от страна на Северна Корея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирина Никулчина пред БНТ: Всеки иска да е на олимпийския връх, чувството е уникално
Ирина Никулчина пред БНТ: Всеки иска да е на олимпийския връх, чувството е уникално
Матей Казийски: Това е най-хубавото, което можеше да се случи в края на престоя ми в Тренто
Матей Казийски: Това е най-хубавото, което можеше да се случи в края на престоя ми в Тренто