НОВИНИ

Джокович срещу Алкарас: Сблъсък на поколенията със залог олимпийската титла (ВИДЕО)

Финалът между Новак Джокович и Карлос Алкарас на олимпийския турнир при мъжете по тенис на Игрите в Париж можете да гледате на живо от 15:00 часа в ефира на БНТ 1

карлос алкарас новак джокович играят страните купа дейвис
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 04.08.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Новак Джокович срещу Карлос Алкарас. Сблъсък на поколенията. А залогът.... олимпийската титла. На 37 години единственото отличие, което липсва във витрината на сърбина, е златният олимпийски медал. Ноле преследва тази цел вече в продължение на 16 години, като през 2008-а в Пекин стига до бронза, след като преди това загуби от Надал в полуфиналите. Четири години по-късно в Лондон Новак отново е спрян на предпоследното стъпало - този път от Анди Мъри, а последвалата загуба от Хуан Мартин дел Потро в малкия финал оставя сърбина без медал.

В Рио де Жанейро през 2016-а година Джокович пристига в ролята на основния фаворит, но преживява кошмар още на старта, когато съдбата отново го среща с... Дел Потро. Въпреки контузиите си през последните години, аржентинецът поднася сензация и побеждава Новак в два сета, а сълзите в очите на Джокович при напускането му на корта остават един от най-паметните моменти на Игрите в Бразилия. На последния форум - този в Токио през 2021-а, сърбинът отново има една цел - златото. Той пристига в японската столица като победител в трите надпревари от Големия шлем дотук през годината, а евентуален триумф в страната на изгряващото слънце наред с успех на US Open щеше да го превърне в първия мъж в историята със "Златен шлем". Мечтата на Джокович обаче угасва в полуфиналите, когато той печели убедително първия сет, но след това допуска обрат срещу германеца Александър Зверев.

Сега в Париж сърбинът най-накрая преодоля фазата на полуфиналите в олимпийския тенис турнир, при това без загубен сет, а между него и златното отличие седи единствено... Карлос Алкарас. Едва 21-годишен испанецът прави своя дебют на най-големия спортен форум, а само една победа го дели от това да се превърне в най-младия олимпийски шампион. В първите дни на надпреварата името на Алкарас беше предимно свързано с надпреварата на двойки, където той си партнираше с легендарния Рафаел Надал. Междувременно обаче Карлос си проби път и в основната схема на сингъл, като по подобие на Джокович не даде нито сет на своите съперници.

Сблъсъкът между Джокович и Алкарас за олимпийското злато ще бъде общо седмия двубой в тяхното съперничество, като до момента балансът е равен - 3 на 3 победи. Така, битката им на корт "Филип Шатрие" този следобед трябва да отговори на въпроса - ще успее ли Новак Джокович да покори олимпийския връх при последния си опит или Карлос Алкарас ще сложи край на тази мечта и ще повтори успеха на своя идол Рафаел Надал, който грабна златния медал в Пекин през 2008-а година.

Финалът между Новак Джокович и Карлос Алкарас на олимпийския турнир при мъжете по тенис на Игрите в Париж можете да гледате на живо от 15:00 часа в ефира на БНТ 1.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На гребена на вълната: Кучета сърфисти на лов за вълни в световния шампионат в Калифорния (СНИМКИ)
На гребена на вълната: Кучета сърфисти на лов за вълни в световния шампионат в Калифорния (СНИМКИ)
Обзор Ден 2 в леката атлетика: Денят, в който малките нации успяха да победят фаворитите (ВИДЕО)
Обзор Ден 2 в леката атлетика: Денят, в който малките нации успяха да победят фаворитите (ВИДЕО)