НОВИНИ

Джокович за случая със Синер: Системата не работи

Олимпийският шампион по тенис Новак Джокович каза, че се надява случаят със положителните допинг тестове на настоящия номер 1 в света Яник Синер да бъде "разрешен възможно най-скоро".

Новак Джокович
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
16:51, 02.10.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският шампион по тенис Новак Джокович каза, че се надява случаят със положителните допинг тестове на настоящия номер 1 в света Яник Синер да бъде "разрешен възможно най-скоро", но той отново се оплака "несъответствията" на антидопинговата система в спорта.

Синер даде два положителни допинг теста през март, но беше оневинен и му беше позволено да продължи да играе тенис. Но Световната антидопингова агенция (УАДА) съобщи в събота, че е обжалвала решението и ще поиска наказание до две години.

По-рано Джокович каза, че може да "разбере настроенията на много играчи", които се съмняват дали това, че Синер е номер 1 в света го е защитило.

Говорейки на пресконференция преди турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай, бившият номер 1 в света призна, че трябва да е "много трудно" за италианеца.

"Съвсем очевидно е, че имаме система, която не работи добре . . . Има твърде много несъответствия, участват твърде много ръководни органи и, знаете ли, просто целият този случай изобщо не помага на нашия спорт. Каквото и да се случи в крайна сметка, просто искам да се разреши възможно най-скоро", заяви 37-годишният Джокович.

Международната агенция за интегритет в тениса сметна обясненията на спортиста за достоверни и не възрази срещу призива на тенисиста за отмяна на наказанието. Италианецът твърди, че забраненото вещество неволно е попаднало в тялото му чрез неговия физиотерапевт, който е използвал спрей за лечение на рана на пръста си, след което му е направил масаж.

Обжалването на УАДА поднови случая, като Синер каза, че е имал доста безсънни нощи. 23-годишният италианец показа стабилна психика след обвинения, спечели Откритото първенство на САЩ, но по-рано днес загуби от номер 3 в света Карлос Алкарас (Испания) на финала на турнира в Пекин (Китай) от сериите АТП 500.

"Впечатляващо е това, което прави Синер по време на всичко, което се случва и, че той играе на толкова високо ниво", коментира Джокович.

Синер и Алкарас също ще участват в Шанхай, където двамата заедно със сърбина са сред фаворитите.

Джокович се стреми към титла номер 100 на сингъл в кариерата си, което според него е "допълнителна мотивация", но призна, че има "някои неща за наваксване", тъй като напоследък не е играл много турнири.

Джокович е четирикратен шампион в Шанхай, но не е играл там от пет години. Попитан каква е тайната на предишните му успехи в турнира, той се засмя и отговори: "Обичам китайска храна и китайския език, мисля, че това помага!"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20-годишен гръцки гражданин е сред жертвите на терористичната атака в Тел Авив
20-годишен гръцки гражданин е сред жертвите на терористичната атака в Тел Авив