НОВИНИ

Джудистите получиха премии за медалите си от Европейското първенство в София

джудистите получиха премии медалите европейското първенство софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 12.05.2022
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по джудо раздаде премии на обща стойност 25 000 лева на призьорите ни от европейското първенство в София.

Пред родна публика Янислав Герчев спечели за трети път сребърен медал, а Марк Христов се окичи с бронз. След дълго отсъствието от татамито с престижното 7-мо място се върна Денислав Иванов. Награден бе и селекционерът на националите Георги Георгиев.

"Благодаря на федерацията за подкрепата и помощта, особено през тази година. Нито в един момент не ни изоставиха, нито пък ни оставиха да се почувстваме изолирани, както беше в други спортове и състезателите нямаха възможност да отидат на лагери и турнири. Ако не бяха хората от федерацията, тези медали можеше и да ги няма. Благодаря на старши-треньора Георги Георгиев за помощта и професионализма, на личния ми треньор и баща Атанас Герчев и не на последно място на новия мениджър Ален Шмит – страхотен професионалист! Благодаря и на всички момичета и момчета в залата, които ни помагаха и можехме да разчитаме на тях във всеки един момент. Ние сме индивидуален спорт, но сами не можем да се подготвяме. В момента имаме страхотен колектив!", заяви Янислав Герчев.

Марк Христов също благодари на федерацията за положените усилия.

"Може и да сме имали проблем с бюджета, но ние състезателите нищо не сме усетили. Бяхме на състезания, лагери и се подготвихме по най-добрия начин. Надявам се на световното на повече", каза той.

Денислав Иванов изказа благодарност към ръководството на федерацията за дадения шанс да се върне в националния отбор след 4-годишна пауза.

"Не успях съвсем да покажа потенциала си, но бъдещето е пред мен. Радвам се, че имаме здраво ядро в националния отбор, че сме заедно, и че можем да следваме целите си", сподели седмият в Европа при мъжете.

Едва на 7 април Българската федерация по джудо е получила първото финансиране за годината от Спортното министерство, само 23 дни преди европейското първенство. Дотогава състезателите ни са без заплати, а федерацията без финансиране.

"Не се оплакваме, това са фактите. Бях изключително учуден, че по програмата, по която кандидатстваме за подпомагане на европейското първенство, отговаряме абсолютно на всички точки, но получихме 149 000 лева по-малко от исканите 316 000 лева. И това не е само при нас, това е за всички федерации. Да, бюджетът ни е увеличен в сравнения с миналата година, но на фона на инфлацията, той е с 50 процента надолу. Ако сравните тока, водата в залата сега и преди, ще видите, че увеличението не е със 100 процента, а с 300", каза пред медиите Румен Стоилов, президент на родната централа.

Даме Стойков, вицепрезидент на федерацията и председател на Обединени клубове Локомотив, допълни, че състезателите от първа категория през миналата година са получавали заплати от 800 лева. А сега държавата им дава 350 лв. без удръжките.

"Чисто им остават 180 лева. Ето, например, имаме младо, перспективно момче в тежка категория – Ивайло Димитров, който ми каза, че при това положение не може да идва повече в залата. Това, което се случва е някакво недомислие. За първи път от 12 години имаме два медала на европейско първенство, а за първи път от над 30 години имаме млад и перспективен отбор, който след 2-3 години може да носи 3-4 медала от големи първенства. В момента на лагери ни се събират над 30 състезатели. И ще е жалко, ако с Румен Стоилов нямаме възможност за финансирани и забавим темпото. Но човек трябва да обича спорта си. И засега се справяме!", уточни Стойков.

"Спорт без финансиране и особено без държавна подкрепа никога не е имало и няма да има. Ако върви с това темпо финансирането на спорта, на следващата олимпиада в Париж 2024 ще отидем с 30-40 до 50 процента по-малко спечелени квоти", допълни Румен Стоилов, който е и в изпълкома на БОК.

Битката за олимпийските квоти в джудото започват след месец, а първият квалификационен турнир, в който ще участват националите ще бъде Големия шлем в Будапеща (Унгария) от 8 юли.

Още в понеделник тимът се събира на лагер в комплекс "Диана". Заедно с мъжете и жените ще тренират младежите и девойките ни, които се подготвят за световно и европейско, а в началото на месец юни ще стартират на Европейската купа в Грац (Австрия).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Альохина от "Пуси Райът" е напуснала Русия
Мария Альохина от "Пуси Райът" е напуснала Русия
СЗО: Смъртните случаи от COVID-19 в Европа надхвърлиха 2 милиона
СЗО: Смъртните случаи от COVID-19 в Европа надхвърлиха 2 милиона