НОВИНИ

Кабинетът назначи нови 8 областни управители

правителството назначи четирима областни управители
bnt avatar logo
от БНТ
22:54, 28.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството назначи осем областни управители - в Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян и Шумен.

Пламен Янев е новият областен управител на Бургас. До този момент е изпълнявал длъжността заместник областен управител на област Бургас. Притежава дългогодишен опит в банковия и финансовия сектор. Завършил е магистратура "Застраховане", има две бакалавърски степени - "Застраховане и социални дейности" и "Стопански и финансов контрол" от Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Ивайло Здравков е назначен за областен управител на Велико Търново. До настоящия момент той е бил директор на Териториалната дирекция на Агенцията по приходите в града, а преди това е ръководил регионалната структура на Агенцията за държавни вземания. По образование е юрист.

Мария Башева – Венкова е новият областен управител на Габрово. Консултант е към Камарата на строителите в България, има управленски опит в строителния сектор. Работила е като експерт в дирекция Природен парк "Българка" и в областната администрация на Габрово. Магистър е по технически и стопански науки от Технически университет – Габрово.

Валентина Кайтазова е назначена за областен управител на Пазарджик. През последните години е началник на Регионалното управление на образованието в града, а преди това е работила като старши експерт по организация на средното образование в същата институция. Била е директор на СОУ "Д-р Петър Берон" - гр. Пазарджик. Кайтазова е магистър по педагогика от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разград. Цялата му кариера преминава в частния сектор в сферите на търговията и строителството. Магистър е по публична администрация от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Данаил Ковачев е назначен за областен управител на Русе. Бил е началник на полицейския участък в Иваново и началник на РУ "Полиция" Две могили към ОД на МВР – Русе. През последните години е работил в компания в сферата на сигурността и охраната. Завършил е "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" в Академията на МВР в София, магистър е по право от Русенския университет "Ангел Кънчев".

Захари Сираков е новият областен управител на Смолян. По професия е юрист, завършил е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Работил е като юрисконсулт в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян. Сираков е бил общински съветник в града в периода 2011 – 2015 г. През по-голямата част от кариерата си е работил като адвокат.

Добромир Добрев е назначен за областен управител на Шумен. В периода 2002 - 2013 г. е бил началник на Регионалния инспекторат по образование в Шумен. Добрев е професор и преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" по политология, философия, етика и регионална и сигурност. Бил е директор на Средно училище "Йоан Екзарх Български" в Шумен. Завършил е Държавния университет в Санкт Петербург със специалност преподавател по философия и социално-политически дисциплини.

Правителственото решение за назначенията е прието неприсъствено, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България победи категорично Украйна на европейското първенство по баскетбол за юноши до 18 години
България победи категорично Украйна на европейското първенство по баскетбол за юноши до 18 години
Откриха тялото на алпинист, изчезнал под връх Матерхорн през 1986 г.
Откриха тялото на алпинист, изчезнал под връх Матерхорн през 1986 г.