НОВИНИ

Кабинетът одобри законопроект за колекторските фирми - какво се съдържа в него?

Калина Попова
от Калина Попова
13:17, 30.03.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
кабинетът одобри закон колекторските фирми съдържа
Слушай новината

Министерският съвет е одобрил законопроект за колекторските фирми, като още днес текстът ще бъде изпратен за разглеждане в Народното събрание. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след заседанието на кабинета.

"Вярваме, че с него решаваме един дълго отлаган проблем - многогодишният тормоз върху хиляди потребители. Радвам се, че правителството демонстрира политическата воля и категоричността да реши този проблем, като още днес този закон ще тръгне към Народното събрание. Законът е консултиран с четирите партии в управляващото мнозинство, с множество потребителски организации, с омбудсмана. Направихме широко обществено обсъждане", заяви тя.

Нинова посочи някои от основните точки в законопроекта:

  • Фирмите, изпълняващи колекторска дейност, ще подлежат на регистрация. Те ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, както и застраховка "Професионална отговорност", за да покрият разходите при нанесена щета;

  • Лицата в ръководствата на тези фирми не трябва да са осъждани или срещу тях да се водят наказателни дела;

  • Преди предприемането на каквото и да е било действие, фирмите са длъжни да уведомят длъжника и да го поканят доброволно да изпълни задължението си. Длъжникът има право да оспорва това търсене;

  • Фирмите не могат да звънят по телефона и да упражняват какъвто и да и бил натиск от 20.00 ч. вечерта до 7.00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Следващото позвъняване трябва да е не по-рано от два дни.

  • Без обявяване/облепване на информация за задълженията на хората по блоковете, къщите им или на обществени места;

  • Забранява се начисляването на такси и комисионни - колекторите няма да имат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение. Ще се изискват единствено задължението и законовите лихви за забавянето му.

При неизпълнение на задълженията законът за колекторските фирми предвижда санкции: за физически лица - от 5000 до 15 000 лв., за юридически лица - от 10 000 до 50 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинска шампионка по художествена гимнастика вече е треньор в България
Украинска шампионка по художествена гимнастика вече е треньор в България
Отпускат финансова помощ за децата без място в детските градини
Отпускат финансова помощ за децата без място в детските градини