НОВИНИ

Кацаров: Мерките няма да бъдат променяни заради протестите в страната

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:43, 08.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
живо брифинг здравния министър стойчо кацаров
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Аз мога само да апелирам към всички наши сънародници, не само към собствениците на заведения и работещите, но и към тези, които ги посещават - да проявим разбиране. Да проявим емпатия и към хората, които са в тежко състояние в момента в болниците", каза служебният министър Стойчо Кацаров пред журналисти в парламента.

По думите му хората не се ваксинират, а нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата. Затова мерките са единственият начин. Служебният министър увери, че правителството е подготвено с мерки за компенсация за всички засегнати.

"Аз събрах, преди да издам заповедта, становища от браншови и работодателски организации и съм ги изпратил до всичките ми колеги от ресорните министерства, за да видят и те техните предложения и да ги съобразят, ако е необходимо с вече действащите и утвърдени програми", каза Стойчо Кацаров.

Браншови организации излизат на протест заради новите мерки

Мерките няма да бъдат променяни заради протестите в страната. Няма да има и закъснения на компенсациите, увери министърът. Ограниченията влизат от септември и съответно плащанията за тях ще станат през октомври.

"Надявам се тази или най-късно другата седмица НС да приеме актуализацията на бюджета, така че и финансово да бъдат обезпечени мерките", допълни той.

Мерките са приети на база епидемиологичния риск. Те са научно обосновани и ако ги спазваме стриктно, до две-три седмици може да видим резултат и да стане възможна тяхната отмяна.

"Нека да носим маски на закрито, дори на открито, ако има хора около нас. Да се опитаме ние всички да си помогнем и по този начин и да помогнем на хората, чиято дейност в случая страда най-много", апелира министър Кацаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи от чужбина създадоха детски кът в УМБАЛ - Бургас
Българи от чужбина създадоха детски кът в УМБАЛ - Бургас
История в разруха: Царската гара в Казичене (Снимки)
История в разруха: Царската гара в Казичене (Снимки)