НОВИНИ

Кацаров, пациентски и съсловни организации заедно призоваха: Ваксинирайте се!

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 02.11.2021
11670
Чете се за: 08:35 мин.
Още
Слушай новината

Ситуацията е критична, изправени сме пред огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Отправяме призив за взаимодействие и национална мобилизация. Ваксинирайте се. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който даде съвместен брифинг заедно с представители на национално представителни съсловни организации.

Вижте и още във включването на Цанка Николова.

Като символ на това, че са застанали заедно и са обединени в призива за общо действие за ваксиниране и ограничаване на тази инфекция, Кацаров призова колегите да станат и да се хванат за ръце - за да покажа на хората, че са заедно срещу това бедствие.

Отправяме призив към българския народ да се пазим. Особено в последния етап на пандемията доказа, че без медицински сестри и акушерки ситуацията е много трагична, заяви председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Обяснявахме, че трябва да се спазва социална дистанция и гражданите да се имунизират. За съжаление не бяхме разбрани. Вече около 45% от медицинските сестри у нас са имунизирани, за съжаление те са малко. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува, каза още Василева.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз уточни, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят "на входа на инфекцията". Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, каза още той.

Това, което може да доведе до смърт е COVID-19, загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията. Това не може да продължава повече, ние трябва да докоснем душата на човека, за да можем да убедим всички в правотата на предпазването на здравето, заяви още Шарков.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Проф. Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Заяви, че страхът се бори със знание, знанието трябва да се предостави от лекари, специалисти, от институциите по достъпен и разбираем начин. Агенцията по лекарствата също трябва да вземе отношение към тази позакъсняла образователна кампания. Само апелът няма да свърши работа, трябва да имаме план, който да включва всички институции да преборим този страх. Числата са категорични, ясни. Напомням, че в момента се печели от много голяма дезинформация, трябва да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, добави Сербезова.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че на фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт. Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години, каза д-р Маджаров. Никой не иска да уврежда своите пациенти, каза още той.

Към момента времето показа, че конспиративните теории трябва да бъдат оставени настрани и да се съсредоточим към проблемите, които са около нас. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременния Галилей и да носиш само страдание, каза още той.

Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно това, а да не си признаеш, каза от своя страна д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Предстои тежка вълна, в която трябват смели действия, което означава да бъдем нестандартни в това, което правим. Не само фармацевтите да поставят ваксини, а да се поучим от тези, които имат над 80% ваксинация. Включително в Англия, хора с немедицинско образование поставят ваксини.

У нас проблемът е с липсата на посланици какво е най-разумното решение. Посланието ми е много просто към тези, които се колебаят - дано не разбират по трудния начин, че няма конспирация в ковида. Не само, че няма конспирация, а взима жертви, каза той.

Д-р Хасърджиев заяви още, че най-противопоказното е човек да има придружаващи заболявания и да заболее. Призова хората да не се колебаят. "За Бога, братя - ваксинирайте се!", заключи д-р Хасърджиев.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП даде пример как хората не са искали да ваксинират децата си от морбили и са се разболели 24 000. Призова за кампания, която да проучи какви са нагласите. Заяви, че е нужно да се разграничава истината от лъжата.

Председателят на сдружение за развитие на българското здравеопазване Боряна Ботева призова специалисти да представят безпристрастна и научно доказана информация, а не такава, която наклонява везните "за" или "против". Ако хората имат точната информация, ще се ваксинират, каза Ботева. Тук трябва да се работи доста и това е моята препоръка към Министерство на здравеопазването, допълни тя.

Министър Кацаров уточни, че тази вълна е най-тежката, като делта вариантът е най-опасен и смъртоносен. Здравната система се справя до момента добре, но следващите седмици ще бъдат критични. Нека проявим отговорност, за да се справим с тази криза, каза той.

Кацаров се обърна към медицинските служители, но най-вече към тези в ковид отделенията:

"Знам колко им е трудно и физически, психически и емоционално, но мога да кажа, че се гордея с тях, като виждам какво правят на предела на силите си. Но това не е само здрава криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани. Ако всички ние се вземем в ръце и спазваме няколко прости правила, можем да излезем от тази криза. Носете тези маски, ограничете контактите в следващите няколко седмици, дезинфекцирайте, проветрявайте, стойте на дистанция. Най-важното - ваксинирайте се - това е нещото, което ще ни извади от това бедствие и ще възстанови нормалния ни начин на живот, ще върне децата в училище. Всички останали мерки само отлагат", каза още здравният министър.

Той уточни, че в страните, в които се ваксинираха, умират по-малко хора.

Ваксините са безопасни, повтори Кацаров и призова колегите си като символ на това, че са обединени в призива за общо действие за ваксиниране и ограничаване на инфекцията, да станат и да се хванат за ръце.

310 души са починали с COVID-19 през последното денонощие. Това е най-голямата смъртност за ден, отчетена от началото на пандемията у нас. 6007 са новозаразените или това са 12% от направените близо 50 000 теста.

Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната. В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чикаго навакса пасив от 19 точки за успех в Бостън
Чикаго навакса пасив от 19 точки за успех в Бостън
Тир блъсна и уби мъж на пътя Русе - Разград
Тир блъсна и уби мъж на пътя Русе - Разград