НОВИНИ

Как България интерпретира забраната за внос и износ на руски петрол?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:51, 08.12.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
предвижда забраната внос износ руски петрол
Слушай новината

Забраната за внос и износ на руски петрол в ЕС по краткосрочни договори влезе в сила на 5 декември.

С решение на Министерски съвет от 2 декември България прие дерогацията (отлагането на забраната), договорена с ЕС, за внос на руски петрол и нефтопродукти. В същото решение е заложено държавата ни да забрани износа на произведени у нас петролни продукти след 5 март 2023 година.

Какво пише в забраната за внос и износ на руски петрол?

В регламента на Европейския съюз за налагане на санкции спрямо Русия е заложена забрана за вноса на руски суров петрол по море. Извън нея остава петролът, който се получава по тръбопроводи от страните членки.

Забраната влезе в сила от 5 декември за краткосрочни договори за доставка на руски петрол и ще влезе в сила от 5 февруари за дългосрочни. Има няколко изключения. В случай, че страните, които получават петрол по тръбопровод, не могат да ги получат заради независещи от тях причини, това може да стане по море.

България има право на дерогация (отлагане на забраната) за период от две години - до края на 2024 година. Дотогава рафинериите у нас трябва да престанат да използват като суровина руски петрол. Изключението важи за договори за доставка на нефт сключени преди 4 юни 2022 година.

Забранен ли износът на нефт и нефтопродукти с произход Русия?

Един от сериозните казуси пред страната е дали е забранен износът на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Тук има две хипотези.

Според първата е абсолютно забранен износът както на суров петрол, така и на нефтопродукти, които са внесени като такива от Русия.

Втората хипотеза е за нефтопродукти, получени след обработката на руски петрол в България. Според министерството на финансите в случая няма забрана за износ на подобни продукти. Причината - те вече са продукти произведени в Европейския съюз и никъде в регламента изрично не се споменава да има такава забрана. В момента по въпроса се водят преговори с евроинституциите.

Защо е важен за България износът на нефтопродукти, произведени у нас?

Основното гориво, което се потребява в страната, е дизел, показват данните на Агенция "Митници". За да се получи обаче дизел от нефта, се получават и съпътстващи продукти. Част от тях са забранени за използване на територията на България и трябва да бъдат изнесени, за да се реализират. В случай, че останат в складовете на съответната рафинерия, те ще ги запълнят и тя трябва да спре производството на дизел, което ще доведе до недостиг.

По данни на финансовото министерство, в региона има недостиг на нафта и затова трудно страната ни ще намери откъде да си набави.

Защо цените на дребно са високи?

Според икономическите експерти, които следят пазара на горива - руската смес - Уралски и лек сибирски петрол се продава с отстъпка и така излиза с между 20 и 30 долара по-евтино от европейския сорт "Брент". До преди две години тези отстъпки бяха в рамките на от 5 до 10 долара. След промяна на ситуацията разликата между различните видове петрол се увеличиха. В същото време, обаче, въпреки че най-голямата рафинерия у нас се захранва основно с руски петрол, цените на дребно не отговарят на това.

Според данните на Агенция "Митници" през миналата година рафинерията в Бургас е използвала 55% руски петрол и 45% други видове. Тази година делът на руския петрол е 88%.

Очаква се срокът от две години да е достатъчен, така че рафинерията да си осигури доставката на суровина с друг произход.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво причинява тежката скарлатина при децата във Великобритания?
Какво причинява тежката скарлатина при децата във Великобритания?
Показват творби на Салвадор Дали в Перущица
Показват творби на Салвадор Дали в Перущица