НОВИНИ

Как българските неделни училища по цял свят посрещат 24 май?

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 13.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Регионални
Слушай новината

В навечерието на Деня на славянската писменост и култура във Велико Търново откриха фотоизложба, която показва как българските неделни училища по цял свят посрещат празника.

Децата в чужбина и техните ръководители са се превърнали в пазители на българския език, писменост и култура и са пренесли празника по всички краища на света. А как е преминал празникът в Австралия, Америка и Европа ни показват със своите фотографии.

В изложбата са включени снимки от български неделни училища от три континента, които всяка година отбелязват Деня на българската писменост и култура. Инициативата е на сдружението "Заедно около света", но тя обединила стотици сънародници у нас и по света.

"Учудващо беше как цяла България реагира на предложението да се създаде подобна инициатива, в която да запечатваме всички моменти от българските училища за един ден чрез снимки и видеоматериали, рисунки и други такива неща", каза Андрей Петров от Сдружение "Заедно около света".

Фотографиите от цял свят успяха да развълнуват много от минувачите по главната улица на Велико Търново.

Мисията на инициаторите е изложбата да покаже децата и техните учители, които освен че пренасят България във всяко кътче на света, но и съхраняват своята идентичност.

"Нашето послание е, че скритите герои, невидимите герои в момента, това са българските училища зад граница. Понеже те всеки божи ден се борят за запазването на българския език. България отдавна не е на три морета, България присъства в целия свят", каза Андрей Петров от сдружение "Заедно около света".

Фотоизложбата ще остане във Велико Търново до 17 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концерт с благотворителна кауза в местността "Божия мост" край Враца
Концерт с благотворителна кауза в местността "Божия мост" край Враца
Прокуратурата започна разследване на стрелбата в столичното метро
Прокуратурата започна разследване на стрелбата в столичното метро